Index Vakbarát Hírportál

Kilencféle Windows 8 lesz

2012. március 3., szombat 23:28

A Windows 8-nak az elődjeihez hasonlóan többféle verziója lesz, a február végén kiadott próbaváltozat regisztrációs adatbázisa szerint összesen kilenc változat készül. Azért van szükség ilyen sokféle rendszerre, mert a Microsoft sokféle hardverre adja ki az operációs rendszert, a legolcsóbb netbookoktól az irodai gépeken át a multmédiás otthoni pécékig mindre van Windows.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Windows 8 már lehetne egy kicsit rugalmasabb, hiszen lesz benne szoftverbolt, ami lehetőséget adna a rendszer lépésenkénti bővításére. Nagyon kényelmes lenne, ha a legbutább Home Basic telepítése után a felhasználó olyan extra szoftvereket vehetne, amelyek csak a legdrágább Ultimate-ben találhatók meg.

A rendszer sokkal inkább személyre szabott lenne, nem kellene fölöslegesen a drágább verziót megvenni, ha a felhasználónak abból csak egy-két dologra lenne szüksége. A modulonkénti bővítési lehetőség előnye továbbá, hogy a kiegésztőkből folyamatosan ki lehet adni újabb verziókat, így azok az operációs rendszer lecserélése nélkül is bevételt generálnak a Microsoftnak.

Ezek a verziók lesznek:

Hozzá kell tenni, hogy az információ egy korai próbaváltozatból származik, tehát még minden megváltozhat, mire a Windows 8 a gyártósorra kerül. Nem is mindegyik új verzió okoz meglepetést, az ARM-ra például a táblagépek miatt van szükség, az Enterprise Eval pedig csak egy nagyvállalati próbaváltozat, amivel valószínűleg a rendszergazdák kísérletezhetnek. A vállalati felhasználók egy izgalmas új verzióval találkozhatnak, de most még csak találgatni lehet, hogy mit takar a Professional mögött lévő Plus címke. Talán valamilyen csoportmunka-támogatást, mint az Office 2010 Pro Plus esetében.

Az átlagos vásárló egyébként a Windows 7 hat változatából is csak hárommal találkozhatott, hiszen a Home Basic és Premium, valamint az Ultimate volt kapható a boltokban, a Startert előre telepítették a gyengébb netbookokra.

Rovatok