Index Vakbarát Hírportál

Egyre türelmetlenebbek az internetezők

2012. március 5., hétfő 20:11

A technológia gyors fejlődése türelmetlenné tesz, a felhasználók pedig egyre kevésbé toleránsak a mindennapokban használt készülékek reakcióidejével szemben. Akár néhány milliszekundumos késlekedés is idegborzolónak tűnhet.

A New York Times összeállítása helyzetképet ad arról, hogy hol van az emberi türelem határa. A lap újságírója felidézi, hogy a BASIC programozási nyelvet kitaláló Kemény János és Thomas Kurtz 1963-ban még tíz másodperces válaszidőt célzott meg a New Hampshire-i Dartmouth College-ben beüzemelt időosztásos számítógép esetében. A tapasztalataik azt mutatták, hogy ennél hosszabb várakozási idő megtörheti azt az illúziót a központi számítógépre csatlakozó terminálok felhasználóiban, hogy saját számítógépen dolgoznak.

Tíz másodperc ma már egy örökkévalóságnak tűnhet. A Forrester Research 2009-es tanulmánya kitér rá, hogy az internetes vásárlók jellemzően két másodpercig hajlandóak várni egy webhsop betöltődésére - három másodpercnél a többség már továbbáll. Három évvel korábban ugyanez a piackutató négy másodperces türelmi időt regisztrált ugyanennél a felhasználói körnél.

Az okostelefonnal toleránsabbak vagyunk

A cikk megszólaltatja a Google-szakértőjét is, aki szerint az interneten ma már nem másodpercekben, hanem milliszekundumban fejezhető ki a válaszidő iránti érzékenységünk. Arvind Jain, a vállalat sebességguruja úgy véli, hogy tudat alatt az ember nem szeret várakozni, így minden milliszekundum számít. A mai tapasztalatok szerint 250 milliszekundummal már versenyelőnyre lehet szert tenni: ha egy oldal ennyivel lassabban töltődik be egy konkurensénél, ritkábban fogják látogatni az internetezők.

A türelem a felhasználás függvényében is alakulhat. Ma a weboldalak jó része multimédiás tartalmakat is megjelenít: ezekre hajlamosabbak vagyunk várni, mint a keresési találatokra. A platform szintén meghatározza, hogy mennyire vagyunk kitartóak. A Google mérései szerint telefonon egy weboldal átlagos betöltődési ideje kilenc másodperc, míg számítógépeken hat, az Egyesült Államokban pedig 3,5. De a Google vagy a Microsoft keresője, a Bing kategóriákkal gyorsabb: kevesebb mint egy másodperc adhatnak találatokat.

Az internetes vállalatok és szolgáltatók folyamatosan azon dolgoznak, hogy csillapítsák a felhasználók türelmetlenségét és akadozásmentessé tegyék a felhasználói élményt. Ezt a célt szolgálják többek között a hálózati fejlesztések, az adatközpontok tervezett elhelyezése, illetve a késleltetést csökkentő hardveres és szoftveres megoldások is.

Rovatok