Index Vakbarát Hírportál

Buszon telefonálókkal trollkodik egy amerikai

2012. március 7., szerda 10:58

Az NBC10 philadelphiai munkatársa reggeli ingázása során észrevett egy férfit, aki mobileszközök zavarására alkalmas berendezést használt. A kézi adóvevőre emlékeztető eszközön négy vastag antenna található; ha valaki telefonálni kezd a buszon, az utas megnyomja az oldalán található gombot, ami megzavarja a vételt. A kütyü nem csupán a térerőt rontja, de a GPS-t, a vezeték nélküli hálózatot és a rendőrségi frekvenciákat is kiiktatja.

Az Egyesült Államokban – a Nemzetbiztonsági Hivatal dolgozóit, illetve néhány szövetségi munkatársat leszámítva – a zavaróberendezések használata, birtoklása, megvásárlása vagy értékesítése illegális. Aki megsérti a törvényt, akár tizenhatezer dolláros bírságra, valamint börtönbüntetésre is számíthat.

Az Eric néven bemutatkozó férfi az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy a készüléket egy online viszonteladótól vásárolta, mások nyilvános beszélgetését pedig idegesítőnek és udvariatlannak tartja.

Eric nem zavartatja magát amiatt, hogy a zavaró berendezések használata törvénybe ütközik, mivel szerinte a tilalom elsősorban a tévé- és rádióadások vételének blokkolására vonatkozik, ő viszont a mobilkommunikációs eszközöket zavarja. A férfi úgy véli, hogy amit csinál, az határterületnek számít, és büszke arra, hogy a saját kezébe vette az igazságosztást.

Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet

A Drexel Egyetem elektronikus bűnelkövetéssel foglalkozó szakértője, dr. Rob D'Ovidio szerint egyes zavaró berendezések képesek blokkolni a mobiltelefonokat, a GPS-eket, a rádióadásokat, és megfelelő távolságból a rendőrségi rádiókat is. A telefonokat zavaró kütyük a rádiófrekvenciákat használó kommunikációs eszközök mindegyikét képes elnémítani, ez pedig a közbiztonságot is veszélyeztetheti. D'Ovidio szerint komoly kockázatot jelent, ha a kommunikációs csatornák nem a hivatalos szervek ellenőrzése alatt működnek, a segélyhívó szám blokkolása pedig további veszélyeket hordoz.

A philadelphiai közlekedési vállalat, a SEPTA képviselői szerint a 44-es járat utasai már többször is panaszkodtak, amiért nem tudnak telefonálni a buszon. A vállalat képviselője igyekezett megnyugtatni az utasokat, hogy nincsenek veszélyben, mivel a saját segélyhívó rendszerüket egy kézi zavaróberendezés nem képes kiiktatni. A buszokon található pánikgombbal szükség esetén riasztani lehet, a sofőrök pedig szintén riaszthatják a rendőrséget a busz elején található digitális helyzetjelzővel.

A SEPTA szerint a saját rádiókommunikációs rendszerük van annyira fejlett, hogy a mobilzavaró eszközök ne befolyásolják a működését.

Eric belátta a tévedését

Az NBC10 riporterei megkérdezték Erictől, nem aggasztja-e, hogy a zavaró berendezés a segélyhívót is használhatatlanná teszi. Eric akkor azt válaszolta, hogy ezt nem tartja komoly problémának, mivel veszély esetén ő maga tárcsázná a 911-et. Az interjú megjelenése után néhány órával azonban felhívta az NBC10-t: közölte, hogy belátta a tévedését, és a jövőben nem fogja használni az eszközt.

Rovatok