Index Vakbarát Hírportál

Így fért el négyszer több pixel az iPaden

2012. március 10., szombat 11:12

Az új iPad táblagép legnagyobb újítása a rendkívül nagy felbontású kijelző, de az Apple profi eladói nem kínozzák a felhasználókat bonyolult technikai részletekkel – legyen elég a vevőnek, hogy ez az egyik legjobb kijelző. A DisplaySearch blog azonban utánajárt, hogy mi van az iPadben, amitől a korábbi 1024x786 pixeles felbontást a négyszeresére, 2048x1532 pixelre tudták növelni.

Egy évekkel ezelőtt Japánban kifejlesztett technológia, a Super High Aperture (SHA) teszi lehetővé a képpontok sűrűbb elhelyezését. A gyártás során 3 mikrométer vastagságú akrilgyanta réteget visznek fel a kijelzőpanel, hogy elválasszák egymástól a pixel elektródákat és a jelvonalakat. Ennek eredményeként csökkennek a zavaró hatások, javul a képminőség. Ez a megoldás egyébként a jelenleg kapható lcd kijelzők negyedében megtalálható.

Az SHA egyik kifejlesztője, és az Apple egyik beszállítója is egyben a Sharp. Rajta kívül a Samsung és az LG is gyárt kijelzőket az iPadhez.

A nagy felbontás hátránya, hogy adott területen sokkal több helyet foglal el a pixelekhez tartozó elektronika, és ez jelentősen csökkenti a panel fényáteresztő képességét. Erősebb háttérvilágításra van szükség, ezért az új iPadbe kétszer több ledet kellett beépíteni, összesen hetvenkettőt.

Természetesen a több led több áramot is fogyaszt, tehát az Apple-nek az akku kapacitását is növelnie kellett. Az iPad 2 korábbi 6944 milliamperórás akkuja helyett 11 666 milliamperórás akku került az új iPadbe, ennek köszönhetően nem csökkent a táblagép üzemideje.

 

Rovatok