Index Vakbarát Hírportál

Felismeri a jégcsapretket az új pénztárgép

2012. március 12., hétfő 12:04

Jelenleg a legtöbb bevásárlóközpontban lézerszkennert használnak a vonalkódok felismerésére. A Toshiba által kifejlesztett Tárgyfelismerő Szkenner (Object Recognition Scanner) azonban egy kamerával magát az árut ismeri fel, függetlenül attól, hogy az csomagolva van vagy sem.

„A gyümölcsöknek és a zöldségeknek általában nincs vonalkódjuk, mert frissen teszik ki őket. Így ezeket nem lehet vonalkódok segítségével regisztrálni, ami azt jelenti, hogy a személyzetnek kézzel kell bevinni az adatokat. Amennyiben az áruházban mellékállásban is dolgoznak, lehet, hogy nem ismernek fel néhány árut, ami késéseket okozhat. Azért fejlesztettük ki ezt az új szkennert, hogy megoldjuk ezt a problémát” – mondta el Keiichi Hasegawaa a Toshibától.

A szkenner a vonalkódok helyett mintafelismerést használ. Felismeri az áruk és egyéb tárgyak közti különbséget, könnyen elkülöníti a képi zajt, és gyorsan működik. Az adott zárgy környezete teljesen sötéten jelenik meg, így a felesleges, működést hátráltató dolgok már az első pillanatban elkülönülnek. A gyümölcsök és zöldségek mellett az eszköz felismeri a nyomtatott dolgokat, például sörösdobozok feliratait vagy a kuponokat is.

Rovatok