Index Vakbarát Hírportál

Ellopta az Anonymous a Vatikáni Rádió jelszavait

2012. március 12., hétfő 20:52 | aznap frissítve

Újra feltörte a Vatikán honlapját az Anonymous hackercsoport, amely közzé is tette a Vatikáni Rádió szerkesztőségeiben dolgozók számítógépen használt belépési jelszavakat. Ugyancsak az Anonymoushoz tartozónak mondja magát az a csoport, amely tunéziai iszlamista Facebook-oldalakra tört be.

Újabb támadással bénította meg a Vatikán honlapját hétfőn az Anonymous nemzetközi hackerhálózat, amelynek március 7-én egyszer már sikerült áthatolnia a vatikáni komputeres biztonsági rendszeren. A hétfői támadás több órán keresztül működésképtelenné tette a honlapot.

Elfogták az Anonymous egyik szerbiai tagját

Elrendelte a belgrádi Felső Bíróság az Anonymous nemzetközi hackercsoport egyik szerbiai tagjának letartóztatását. Az illetőt azzal gyanúsítják, hogy megtámadta több állami intézmény honlapját - jelentette hétfőn a B92 belgrádi tévé és rádió internetes kiadásában.

A gyanúsítottat múlt csütörtökön vették őrizetbe, miután aznap megtámadta a szerb igazságügyi minisztérium és az ügyészség honlapját. A bíróság gyorsított eljárásban folytatja le ellene a büntetőeljárást. Szerbiában ilyen eljárásokat olyan bűncselekmények ügyében tartanak, amelyekért öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki.


A pápai állam weboldala ellen az utóbbi egy hét alatt ez volt a nemzetközi hackerhálózat második támadása. A hackerek ezúttal nem elégedtek meg a honlap blokkolásával. A hackerek a vatikáni szerverekben tárolt adatokat is megszerezték: hozzájutottak a Vatikáni Rádió szerkesztőségeiben dolgozók számítógépen használt belépési jelszavaihoz, majd ezeket közzétették az Anonymous olasz blogján.

Közöttük voltak a Vatikáni Rádió magyar adása munkatársainak passwordjei is. A blogon megjelent közlemény szerint az Anonymous így büntette a Vatikáni Rádiót a Róma közelébe telepített hatalmas antennák okozta elektromágneses sugárzásért.

A környéken élők az utóbbi években arról számoltak be, hogy megszaporodtak a leukémiás (fehérvérűség) megbetegedések az adóberendezés közelében lakó családok körében. Emiatt többen bírósághoz fordultak.

Ezt követően a Vatikán magától csökkentette az adók teljesítményét és a műsorszórási időt. A rádióadó illetékesei ellen a túl magas sugárzási szint miatt indított perben egy olasz bíróság végül felmentő ítéletet hozott. Március 7-én történt meg először, hogy hackereknek sikerült behatolni a világ egyik legbiztonságosabb rendszereiként ismert vatikáni szerverekbe. Olasz sajtóértesülések szerint az Anonymous már tavaly augusztusban is próbálkozott, akkor eredménytelenül.

Az Anonymous-hálózathoz tartozónak mondta magát az a hackercsoport is, amely tunéziai iszlamista Facebook-oldalakra tört be a hét végén. A csoport videoüzenetében azt ígérte, hogy a szalafisták "tevékenységét megállítja" Tunéziában.

"Nem vagyunk a vallás ellen, muzulmánok vagyunk, de megvédjük a szabadságot országunkban" - írták a kalózok a Facebook iszlamista oldalain, köztük az illegális Hizb et-Tahrírén (Felszabadulás Pártja), amely a kalifátus visszaállítását követeli.

"Mostantól harcolunk ellenetek (...) a postátokat, a bankszámláitokat és a tranzakcióitokat szemmel tartjuk, merevlemezeiteket lemásoljuk. És ez csak a kezdet" - mondta a szalafistáknak címzett videofelvételen egy férfi, aki az Anonymous szokásos maszkját viselte. "Ha a tunéziai kormány nem állítja le a tevékenységeteket a következő hetekben, akkor az Anonymous fogja" - tette hozzá a férfi.

Az említett Hizb et-Tahrír egy 1953-ban alapított nemzetközi párt, amely az umma (a muzulmánok közössége) újjászületését és a saríán (iszlám törvénykezésen) alapuló kalifátus visszaállítását hirdeti. Tunéziai szóvivője szerint ez "egy évtizeden belül" bekövetkezik.

A párt nőtagozata a hét végén Tuniszban iszlamista nőkongresszust tartott, ahol a világi demokráciát bukott rendszernek minősítették, és a kalifátus erényeit éltették mint az egyetlen olyan rendszerét, amelynek van jövője a muzulmán nők számára. A mintegy ötszáz, arab, európai és ázsiai országokból érkezett nő tanácskozásának mottója "a kalifátus mint a nők jogainak és politikai szerepének fényes példája" volt. Voltak, akik kisbabájukkal érkeztek, férfiak nem vehettek részt az eseményen.

Rovatok