Index Vakbarát Hírportál

Csapda lehet az Anonymous-OS

2012. március 16., péntek 15:13

Az Anonymous hekkercsoport tagjai állítólag létrehoztak egy saját operációs rendszert, azonban a biztonsági szakértők és az Anonymousból is többen megkérdőjelezik a szoftver legitimitását. A szerdán kiadott Anonymous-OS egy Ubuntu-variáns több, előre telepített hekker-eszközzel. A disztribúcióban megtalálható például az identitásunk elrejtésére használható TOR, a túlterheléses támadások végrehajtásához való Slowloris és Pyloris, valamint a híres jelszótörő, a John the Ripper.

Anonymous-OS Tumblr blogja szerint „az operációs rendszert oktatási, és biztonság-ellenőrzési funkciókra hozták létre”. A kinézete ellenére – ami lényegében a V mint vérbosszú filmből ismert Guy Fawkes maszkok áradata és az Anonymous híres „ We are Anonymous, We are Legion” sűrű ismétlése – a hekkercsoportnak valószínűleg nincs köze az egészhez.

„Nem tisztázott, hogy létezik-e kapcsolat az új operációs rendszer és a hekkerek között” - írja Paul Roberts, a Kaspersky Lab szakértője. Szerinte lehetséges, hogy az Anonymous inspirálta a rendszert, de nem ők csinálták.

A hekkercsoport több hivatalosnak mondható Twitter-fiókja is arra figyelmeztet, hogy nem ők az alkotók és a rendszerben kémprogramok lehetnek. A tagok figyelmeztetnek, hogy egyszer már belefutottak hasonlóban: Januárban valakik sikeresen megfertőzték az Anonymous egyik közkedvelt támadóeszközét, a Slowlorist a Zeus trójaival.

Csütörtökön a nyílt forrású projekteket támogató Sourceforge eltávolította a letöltésekből az operációs rendszert, igaz torrenten továbbra is elérhető. Blogbejegyzésükben azt írják, azért döntöttek így, mert az Anonymous-OS nem elég átlátható, támadó eszközöket tartalmaz, és több biztonsági szakértő is veszélyesnek tartja.

Rovatok