Index Vakbarát Hírportál

A Portal 2 nyerte a BAFTA-díjátadót

2012. március 18., vasárnap 13:38

A British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) által szervezett videojátékos díjátadó, a Video Game Awards a játékipar egyik legfontosabb eseményének számít. A pénteki díjátadón a Valve Software tavaly megjelent, logikai elemekkel és remek sci-fi történettel fűszerezett videojátéka, a Portal 2 tarolt: a játék három kategóriában – legjobb játék, legjobb design, legjobb történet – is díjat nyert.

A közönségszavazatok zömét a Battlefield 3 söpörte be: a DICE által fejlesztett játék egyúttal megkapta a legjobb online multiplayer játéknak járó díjat is. Az akciójátékok kategóriájában a Batman: Arkham City nyert, az innovatív játékoknak járó kitüntetést a Littlebigplanet 2-nek osztották ki – ez utóbbi a legjobb családi játéknak járó díjat is megkapta. A legjobb eredeti zenével a BAFTA szerint a negyvenes évek Amerikájában játszódó interaktív krimije, az L.A. Noire büszkélkedhet. Az idén bevezetett új kategóriákban más platformokon – például okostelefonon vagy böngészőben – futtatható játékokat is díjaztak.

A BAFTA különdíját a Minecraft szellemi atyja, Markuss Persson kapta. A harminckét éves játéktervező azért kapta a kitüntetést, mert a kreativitásra építő játékából kiadói támogatás és reklámkampány nélkül is ötmilliót vásároltak – ennek jelentős része még a végleges változat elkészülése előtt kelt el.

A 2012-es díjátadó nyertesei

Legjobb játék: Portal 2

Közönségszavazatok: Battlefield 3

Design: Portal 2

Akciójáték: Batman: Arkham City

Történet: Portal 2

Online multiplayer: Battlefield 3

Mobilos / kézikonzolos játék: Peggle HD

Innovációs díj: Little Big Planet 2

Családi játék: Little Big Planet 2

Stratégiai játék: Total War: Shogun 2

Ezt látni kell: Tick Tock Toys

Böngészős játék: Monstermind

Művészeti rendezés: Raymans Origins

Sport/fitnesz: Kinect Sports 2

A legjobb bemutatkozás: Insanely Twisted Shadow Planet

Eredeti zene: LA Noire

A legjobb hangzás: Battlefield 3

A legjobb szerep: Mark Hamill (Batman: Arkham City)

Különdíj: Markus "Notch" Persson (a Minecraft játéktervezője)

Rovatok