Index Vakbarát Hírportál

Kínai rakétáktól tart az Egyesült Államok

2012. március 19., hétfő 18:21

A kínai Dongfeng-21-es rakéták hatótávolsága háromezer kilométer is lehet, és egy repülőgép-hordozót is megsemmisíthetnek. A kínai hadsereg arzenáljának egyik leghatékonyabb eszköze az Egyesült Államokat is foglalkoztatja, mivel a repülőgép-hordozók a haderejük fontos részét képezik. Nem meglepő, hogy a DF-21-eseket elhárítani képes védelmi rendszeren is dolgoznak.

A DF-21 rakéták Kína arzenáljának legfélelmetesebb eszközei közé tartoznak. A Dongfeng-szériába tartozó fegyverek – amelyek hatótávolsága akár háromezer kilométer is lehet – még egy repülőgép-hordozót is képesek elpusztítani, így az Egyesült Államok és Európa hadereje ellen is bevethetők. Az amerikai kormány a hivatalos közleményekben igyekszik elbagatellizálni a fegyver valós képességeit, de valójában nagyon is foglalkoztatja őket a dolog; nem meglepő tehát, hogy a DF-21-eseket elhárító védelmi rendszeren dolgoznak.

Jonathan Greenert, a haditengerészet vezetője egy pénteki beszélgetésen megjegyezte, hogy több lehetőség is van a rakéták elhárítására. Ezek közül néhány a rakétahordozó összezavarására irányul; ezek elhitetnék a vezérlőrendszerrel, hogy a megcélzott repülőgép-hordozó valójában nem tartózkodik a helyszínen, így képtelenség lenne eltalálni.

Más tervek szerint a hordozó által kibocsátott elektromos kibocsátás is leárnyékolható lenne, ami megnehezítené a célzórendszerek működését. Greenert szerint a tengerészgyalogság hamarosan már olyan fejlett zavaró berendezéseket állíthatnak üzembe, amiket akár vadászgépekre is felszerelhetnek, és teljesen összezavarhatják az ellenséges erők elektronikus védelmi rendszerét.

Röptében kell elkapni

Greenert azonban azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a DF-21-eseket még a levegőben szét lehetne lőni, így sosem találnák el a célpontjukat. A repülőgép-hordozók Aegis rakétavédelmi rendszere képes lehet ellátni ezt a feladatot, de a haditengerészet már dolgozik a fedélzetre szerelhető ipari lézeren is, ami még a röppályán elégetné az érkező rakétákat.

Számos technikai akadályt kell leküzdeni, mire a rakétavédelmi rendszerek éles helyzetben is bevethetők lesznek - az optimista előrejelzések szerint legalább 2025-ig kell várni, mire a lézeres védelmet rendszerbe állíthatják. Greenert azt is megjegyezte, hogy ez sem garantálja a teljes körű védelmet: a DF-21-es rakéták ellen a haditengerészet rakétaelhárító rendszerét mind zavaró berendezésekkel, mind a rakétákat kilőni képes elhárító eszközökkel fel kell szerelni.

Az idő a nyugatnak dolgozik

A rakétavédelmi rendszer kiépítése hosszú időt vehet igénybe, de ugyanez igaz a DF-21-esek rendszerbe állítására. Kínának először a rakétákat kell tesztelnie, hogy képesek-e mozgó objektumokat eltalálni. Ezeket a teszteket a tengeren is el kell végezni. Ha mindezzel elkészültek, akkor is sok időt vesz igénybe, mire a tengeri és szárazföldi haderőt is felszerelik DF-21-esekkel. A Greenert által említett ellenintézkedésekre pedig csak ezután kerülhet sor – ezalatt viszont a haditengerészet szintén dolgozhat a saját elhárító rendszerén.

Rovatok