Index Vakbarát Hírportál

Kim Dotcom visszakaphatja luxusautóit

2012. március 20., kedd 13:29

A rendőrség baklövései miatt visszakerülhetnek lefoglalt luxusautói, hatalmas tévéi és ékszerei Kim Dotcomhoz, a Megaupload fájlcserélő oldal alapítójához. Dotcom vagyonát akkor kobozták el, amikor januárban rajtaütöttek az új-zélandi Aucklandben. A razzia alatt lefoglalták a Megaupload által használt doméneket is. Judith Potter bíró ítélete szerint ezt a bírósági végzést most semmisnek és érvénytelennek kell tekinteni.

Január 20-án az új-zélandi rendőrség lecsapott a húszmillió fontos kastélyra, ahol Kim Dotcom élt a családjával. A razziát az amerikai hatóságok kérésére hajtották végre, akik azzal vádolták Dotcomot és üzleti partnereit, hogy a Megauploaddal nagyszabású szerzői josgértést követtek el. Az alperesek tagadják a vádakat és azt állítják, szorgalmasan törölgették a jogsértő tartalmakat a szerverről.

Többek között luxusautókat, jetskiket, ékszereket és egyéb eszköket foglaltak a januári razzia során. Most kiderült, hogy a lefoglalást igazoló papírokat hibásan nyújtották be, az amerikai kormány és a rendőrség is beismerte, hogy eljárási hibákat ejtettek a papírokban. Dotkom ügyvédei megtalálták ezeket, és arra hivatkoznak, hogy emiatt a lefoglalások törvénytelenek voltak, ezért vissza kell adni a Megaupload-alapító vagyonát.

Tartottak egy tárgyalást azt követően, hogy a kormány elismerte, öt különböző hibát is elkövetett az első bírósági határozatban. A tárgyalást vezető Potter bíró pedig kimondta, hogy az eddigi papírok jogilag hibásak. A vád persze már benyújtott egy második iratot is, amely szerint azóta még több bizonyíték előkerült. A bíró még nem döntött arról, hogy az eljárási hibák ellenére ténylegesen is visszakapja-e vagyonát Kim Dotcom.

Rovatok