Index Vakbarát Hírportál

A Nokia feltalálta a vibráló telefontetoválást

2012. március 21., szerda 15:53

A mobiltelefonok lenémított és rezgő üzemmódjai annak idején sokat tettek azért, hogy a közvélemény szemében a mobil bunkofonból hétköznapi használati tárggyá váljon. A Nokia most benyújtott szabadalmi kérelme még egy szintet lép diszkrécióban: még a rezgő telefon által keltett minimális zajt sem fogják illetéktelenek hallani, csak a telefon gazdája érzi.

A finn cég szabadalma egy olyan mágneses alapú tintát ír le, ami a telefon által kisugárzott mágneses impulzusokra reagálva képes rezegni. A cég mérnökei ezt a testfelülettel közvetlenüinl érintkező ruhadarabokra szánják, de a világsajtó érdeklődését igazán az a lehetőség keltette fel, hogy a mágneses festékkel tetoválni is lehet. A tinta lehet vas- vagy magnetitalapú, de tartalmazhat valamelyik erősen mágneses ritkaföldfémből, például a neodímiumból is, a lényeg, hogy a telefon által kibocsátott impulzussorozatra reagál. Külön rezgési erősséget és ritmust lehet hozzárendelni bejövő híváshoz, sms-hez, vagy egyéb eseményekhez, például az akku vészesen alacsony töltési szintjéhez. Elvileg az is megoldható, hogy a tetoválás a bőrünkön Morse-kódban rezegve felolvassa számunkra a beérkező üzeneteinket.

A szabadalmi kérvény egyelőre csak a mágneses tinta használatát és a vezérlési mechanizmusát védetné le, hogy mikor lesz belőle gyakorlati megvalósítás, vagy lesz-e egyáltalán, az még a jövő zenéje.

Rovatok