Index Vakbarát Hírportál

Mindenki nyert a 26 gigahertzes pályázaton

2012. március 21., szerda 11:15

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a novemberben meghirdetett pályázaton sikeresen értékesítette a 26 gigahertzes frekvenciasáv alapblokkjait. Mind az öt nyilvántartásba vett résztvevő, a Telenor Magyarország, a Magyar Telekom, a GTS Hungary, a Magyar Villamosművek és a Vodafone Magyarország szerzett frekvenciatartományokat a sávon belül, összesen több mint nettó másfél milliárd forintért.

A sokoldalúan felhasználható, nagy adatátviteli sebességű vezeték nélküli kapcsolat kiépítésére alkalmas sáv értékesítését évek óta várták a távközlési szolgáltatók. A pont-pont összeköttetésekhez és pont-multipont rádiótávközlő rendszerekhez is használható tartomány végfelhasználói állomások közvetlen hálózati kiszolgálására, illetve rádiórelé-hálózatok és a mobiltávközlésben a bázisállomások felhordóhálózatának kiépítésére is megfelelő, ezért a vezetékes és mobilszolgáltató vállatok egyaránt érdeklődtek iránta.

Az egyes 26 gigahertzes alapblokkok minimális pályázati díja nettó 75 millió forint volt. Egy jelentkező a meghirdetett 26-ból legfeljebb 6 alapblokkra tehetett ajánlatot, és legfeljebb 6 alapblokk használati jogosultságát nyerhette el úgy, hogy ha már rendelkezett a frekvenciasávban blokkokkal, akkor azokat is ide kellett számolni. A kitétel a résztvevők közül a Magyar Telekomra vonatkozott, ami a 2008-as tenderen már megszerezte 2 blokk tízéves használati jogát.

A mostani pályázaton a GTS 150 millió forintért 2, a Telenor 333 millió forintért 4, az MVM 450 millió forintért 6, a Vodafone 499 millió forintért szintén 6, míg a Magyar Telekom 80 millió forintért 4 alapblokk 15 éves használati jogát vásárolta meg.

Rovatok