Index Vakbarát Hírportál

Nem fogy ki az üzemanyagból a robotmedúza

2012. március 21., szerda 15:08

Hidrogénhajtású robotmedúzát fejlesztenek amerikai tudósok. A Robojelly becenevű szerkezet egyelőre a fejlesztési folyamat kezdeti stádiumában jár, Yonas Tadesse, a Virginiai Egyetem mérnökeiből álló csoport vezetője szerint a technológia később víz alatti mentőakciók végrehajtására is alkalmas robotok építését teheti lehetővé.

A külső hidrogénnel működő, tehát az üzemanyagból kifogyni képtelen robot működését a medúza mozgására alapozzák, ami a körkörös szöveteinek megfeszítésével és elernyesztésével pumpált vízzel hajtja magát előre. A szerkezet ezt az elvet másolja le alakemlékező ötvözetek alkalmazásával – olyan anyagokkal, amik külső (elektromos vagy hő) hatásra válaszul képesek megváltoztatni, majd visszanyerni eredeti alakjukat.

Robojelly hajtásáról is hasonlóan ötletes elv gondoskodik, az elméletileg végtelen energiát a vízben található oxigén és hidrogén, illetve a robot felszínén elhelyezett platinalap közt fellépő kémiai reakciók hője biztosítja. „Tudomásunk szerint ez az első olyan robot, ami külső forrásból származó hidrogént használva működik” – írja Tadesse a szerkezetet bemutató tanulmányban.

A közvetve az amerikai hadsereg támogatását élvező kutatás a jövőben a már meglévő eredmények továbbfejlesztésére koncentrál, például olyan, egymástól függetlenül működő „izomcsoportok” kidolgozására, amivel a robot irányítása is lehetővé válna.

Rovatok