Index Vakbarát Hírportál

200 millió dollárért kelt el a másfél hónapos mobiljáték

2012. március 22., csütörtök 16:07

A Zynga megvette az OMGPOP játékfejlesztő céget, a hihetetlenül népszerű rajzolós szórejtvény fejlesztőjét. A Draw Something játékot hat hét alatt 35 millióan töltötték le mobiljukra. A cég iránt amúgy többen érdeklődtek, például a japán GREE is megvásárolta volna. A hírekben 150-250 millió dollár közötti összegek szerepeltek, mivel az OMGPOP korábban már kapott egy 17 millió dolláros befektetést. A legvalószínűbb a 200 millió dolláros ár, de hivatalos nyilatkozat még nincs erről.

A TechCrunch szerint ha az OMGPOP túl sokat kért volna, akkor a Zyngának nem érte volna meg meg a befektetés, ugyanakkor az ajánlat nem lehetett kevesebb, mint 150 millió dollár, mert akkor az nem tudta volna átvenni a teljes irányítást a cég felett.

Az akvizícióval ez lett a Zynga legnagyobb akvizíciója. Eddig általában 5-20 millió dollár közötti összegeket költött felvásárlásokra, valamint 53,3 millió dollárért vette meg a Newtoy nevű céget 2010-ben.

A Zyngának döntenie kellett, hogy vásároljon vagy fejlesszen. Egyrészről elindíthatott volna egy hasonló játékot, de ez csak hónapokkal később jelent volna meg, és meg kellett volna osztania a piacot az OMGPOP-pal (ez történt például az állatnevelős játékuknál).

Ugyanakkor a felvásárlás – ha az ár is megfelelő – nagy nyereség lehet a Zyngának, mert a Draw Something tökéletesen illeszkedik a "With Friends" kategóriába sorolt játékai közé. A Zynga tavaly mutatta be a Scramble with Friends és a Hanging with Friends játékaikat, amelyekben ismerőseinkkel mérközhetünk meg.

Dan Porternek, az OMGPOP vezérigazgatójának hat évébe és 34 kísérletébe telt, míg valami sikereset alkotott. A Draw Something a legnépszerűbb játék jelenleg a Facebookon, illetve az App Store-on egyszerre három kategóriájában: az ingyenes, a fizetős és legnagyobb bevételt hozó programok rangsorában. A játék naponta 250 ezer dollár bevételt termel fejlesztőinek, amit nettóban kell érteni, vagyis miután az Apple levonta a maga harminc százalékát.

Rovatok