Index Vakbarát Hírportál

Egyesével perelnék a Megaupload felhasználóit

2012. március 22., csütörtök 11:33

A Megaupload fájlmegosztó portál szervereinek januári lefoglalása óta küzdenek jogvédők, az oldal felhasználói, és az Electronic Frontier Foundation azért, hogy ne töröljék az oldalon tárolt felhasználói tartalmakat, mivel azok között a 66 millió felhasználónak fontos, esetleg pótolhatatlan személyes adatai, fájljai, archívumai lehetnek. A szerverek fenntartása napi 9000 dollárba (2 millió forint) kerül, amit egyelőre a Megaupload szerverhoszting szolgáltatója, az amerikai Carpathia áll, míg nincs bírósági végzés az adatok törléséről vagy az archívum átadásáról.

Az adatok megőrzése mellett érvelőknek most váratlan szövetségesük akadt az MPAA (Motion Picture Association of America, az amerikai filmkiadók szövetsége) személyében. A filmkiadók érdekvédelmi csoportja, ami állítása szerint 500 millió dollárt bukott a Megaupload ténykedésén az elmúlt években, persze nem a felhasználók esetleg jogtiszta tartalmainak megőrzését tartja szem előtt, hanem a bizonyítékok megsemmisítése ellen emel szót.

Bár a hivatalos indoklás nem említi, az MPAA Carpathiának küldött levele (amiben az adatok további megőrzését kérik) kiszivárgott, és a szöveg több helyen is félreérthetetlenül arra utal, hogy az egyes felhasználók elleni jogi lépések alátámasztásához lenne a szövetségnek szüksége az archívumra.

A Megaupload szervereit már a lefoglalás után pár héttel törölni akarták, a döntés ezügyben azóta húzódik, most úgy áll, hogy a bizonyítékok megsemmisítése senkinek nem érdeke, de senki nem is akarja kifizetni az archívum fenntartási költségét. Több száz szerverről van szó, ahol 66 millió felhasználó által feltöltött tartalmak vannak. Hogy a jogi helyzet még kuszább legyen, egy felhasználókat képviselő csoport már perrel fenyegette meg a szervereket lefoglaló FBI-t az adatok elérhetetlenné tétele miatt bekövetkező károk miatt. A Megaupload közben azzal érvel, hogy új-zélandi cég lévén nem is érvényes rá az amerikai DMCA törvény, amire hivatkozva lefoglalták a szervereiket.

Rovatok