Index Vakbarát Hírportál

Kanyarban is lát a lézeres kamera

2012. március 23., péntek 09:23

Egy kísérleti kamera segítségével sikerült háromdimenziós képeket rögzíteni olyan tárgyakról, amelyek rejtve voltak egy sarkon túl.

Az MIT kutató által használt eszköz lézerimpulzusokat bocsájt ki a sarokkal szemközti fal különböző pontjaira. Az impulzusok szétszóródnak és visszaverődnek a kitakart objektumról. A kamera összegyűjti ezeket a szétszórt tükröződéseket, és betölti a számítógépbe, ami összeköti a pontokat, akárcsak egy kirakós játékban. A gépnek mindössze 15 milliomod másodpercébe telik rekonstruálni a fal mögött rejtőzködő bábut, ami leginkább egy gyurmafigurára hasonlít, mégis felismerhető.

„Nincsen szó új fizikai csodákról, csupán a lézerek, kamerák és számítógépes technikák folyamatos fejlődéséről” – mondta el Andreas Velten, a tanulmány vezető szerzője, aki az MIT kameratechnológiai csoportjával építette meg a készüléket.

Velten szerint a kamerát eleinte katonai és kutató-mentő műveletek során lehet majd alkalmazni. „A fogyasztói felhasználáshoz még miniatürizálni kell a készüléket, ami nem fog egyhamar megtörténni, de a technológiánk egy nap akár az okostelefonunkon is használható lehet” – mondta a kutató. A kamera prototípusát már két évvel ezelőtt bemutatták a kutatók a Nature Communications tudományos lapban.

Bűnüldözési szakemberek most azt vizsgálják, hogy túszhelyzetekben miként tudnák alkalmazni az új technikát.

Rovatok