Index Vakbarát Hírportál

Hipszterhatással újít a Photoshop CS6

2012. március 26., hétfő 09:21

Az Adobe bemutatta a Photoshop CS6 béta verzióját, amit bárki ingyen letölthet és szabadon használhat, egészen addig, amíg meg nem jelenik a végleges verzió. A kreatív iparág legnépszerűbb képszerkesztő programja várhatóan az év első felében kerül a boltokba. A Photoshop CS6 része lesz a havi 50 dollártól induló Creative Cloud előfizetésnek, de külön szoftverként is megvásárolható. Az utóbbi változat ára még nem ismert.

Az Adobe azt mondja, hogy az előző verzióhoz képest 60 százalékkal több funkció van a CS6-ban, és hatvanöt újítást a felhasználók kifejezett kérésére építettek be a szoftverbe. A cég igyekszik szorosabb kapcsolatot tartani a felhasználókkal, meghallgatni a kéréseiket. Nagy előrelépés például a Mercury nevű grafikus motor, ami már ki tudja használni 64 bites, több processzoros rendszereket, és a feladatok elvégzéséhez a grafikus csipeket is igénybe veszi. A teljesítmény növekedésének köszönhető, hogy az ecsetek akár 5000 pixelesek is lehetnek, tehát a gigantikus 30-40 megapixeles fotókat könnyebb lesz manipulálni.

Teljesen átalakult a Photoshop CS6 interfésze, a menük sokkal sötétebbek lettek. Ezzel a Photoshop sokkal profibb kinézetet kapott, de ennél persze sokkal fontosabb, hogy a sötétítésnek hála nem világít a szoftver az ember arcába. Csak azok a pixelek fényesek, amiken dolgozni kell. A legfontosabb eszközök és panelek ugyanolyan könnyen elérhetők, mint eddig. A gyakorlott felhasználók, akik már láttak Photoshopot, ezzel a verzióval is biztosan jól elboldogulnak.

A menük és panelek könnyen átrendezhetők, lekicsinyítve félretehetők. Gyorsan elérhetők a jobb oldalon lévő menüben a nem destruktív beállítások, mint például a színegyensúly és a színtelítettség.

Új elem az ablak alján megjelenő Bridge, amivel a fájlkereső beépül a Photoshopba, és egy kattintással megnyithatjuk a legutóbb mentett vagy letöltött képfájlokat. Persze a háttérben futnia kell a Bridge programnak is, enélkül nem elérhető a funkció. Izgalmas új eszköz a tartalomfüggő áthelyezés, amivel egy képen szereplő objektum áthelyezésekor úgy változik meg a környező terület, hogy az új helyére is jól passzoljon az objektum. Például egy úton néhány kattintással odébb helyezhetünk egy autót - feltéve, hogy eléggé homogén a háttér. A próbálkozásaink során nem jártunk túl nagy sikerrel, a világos asztalon lévő mobilt nem követte az árnyék egy része, áthelyezés után szükség volt némi korrigálásra.

Az Adobe egészen alapvető eszközöket megváltoztatott, például a szabad kijelöléshez használat lasszó egérmutatója eddig csak egy lasszó alakú kép volt, most viszont már ott van egy pontosabb nyíl is. Kivágásnál pedig nagyon furcsa módon nem a kijlelölés területét mozgatjuk és forgatjuk, hanem a kép forgatásával igazíthatjuk megfelelő irányba a kivágás területét. Ez egészen Apple-szerű hatás, hasonlít az OS X Lionban bevezetett fordított irányú gördítésre.

Egyszerűbbé vált a nagy szövegblokkok kezelése, a szövegek formázása, és néhány új eszköznek hála a Photoshop rugalmasabban kezeli a stílusokat. Egy új hipszterhatás is megjelent, ami az eltolható tengelyű objektívek képhatását szimulálja, és egészen biztosan tele lesz ilyen képekkel az internet. Ezzel a szűrővel kijelölhetünk egy kisebb éles területet a fotón, miközben a többi részt elhomályosítjuk, és ennek olyan hatása van, mintha miniatűr makettet fotóztunk volna. Erre korábban is lehetőség volt, de most egy kattintással létrehozható a hatás.

Rovatok