Index Vakbarát Hírportál

Kim Dotcom kipakol: kormányhivatalok is használták a Megauploadot

2012. március 27., kedd 15:47

Januári letartóztatása óta először szólalt meg az FBI-akcióval bezáratott Megaupload fájlmegosztó portál vezetője, Kim Dotcom. A Torrentfreak fájlcserélő híroldalnak arról beszélt, hogy a vád egyoldalúan mutatja be a Megaupload működését, hogy az oldalt sok ezren használták amerikai kormányhivatalokból, és hogy az egész ügy valójában politikai összeesküvés.

Dotcom sorra cáfolta a vádakat, amiket felhoztak ellene, kezdve azzal, hogy Dotcom személyesen töltött fel zenéket az oldalra, szerzői jogokat sértve ezzel – ezzel szakértők szerint a vád megpróbál biztosra menni, hogy akkor is rá tudjanak verni valamit Dotcomra, ha az oldal jogellenes működését nem sikerül bizonyítani, ahogy Al Caponét is adócsalás miatt ítélték el végül. Dotcom elmondása szerint szerverlogokkal tudja bizonyítani, hogy mindössze két mp3-fájlt töltött fel az oldalra (egy 50 Cent-, és egy Loius Armstrong számot), a feltöltés és linkküldés funkció tesztelésére, de ezeket privát fájlként tárolta a rendszer, nem lettek nyilvánosan megosztva, és senki sem töltötte le őket.

Tisztogató kiadók

Ennél a per szempontjából fontosabb pont lehet, hogy Dotcom állítása szerint a jogtulajdonos kiadók szabad kezet kaptak a saját tartalmaik eltávolítására a rendszerből. A Warner kérésére a napi 5000 fájlos törlési limitet 100 ezerre emelték. A statisztikák szerint ezt a funkciót használva a Warner közel kétmillió fájlt tett elérhetetlenné a Megauploadon, a Disney 128 ezret, a RIAA (az amerikai zenekiadói szövetség) 17 ezret, a Sony háromezret, a BBC pedig 132 darabot.

Az is kiderül a Dotcom által bemutatott emailekből, hogy a kiadók, amelyek most az állítják, hogy 500 millió dollárt buktak a Megaupload ténykedése miatt, az elmúlt években többször is együttműködési tervekkel keresték meg őt. A Fox és a TBS hirdetési megállapodást akart kötni, a Warner a tartalmainak terjesztésére akarta felhasználni az oldalt (többek között azt kérték, hogy oldja meg a Megaupload, hogy párhuzamosan több videót is feltölthessen egy felhasználó), a Disney is hasonló együttműködést vázolt fel.

Politikai boszorkányüldözés?

De nem csak a nagy médiacégek használták a most minden idők legszörnyűbb kalózközpontjának kikiáltott Megauploadot, hanem amerikai kormányhivatalok is. Az oldal statisztikái szerint összesen 1058 felhasználójuk volt olyan hivataloktól, mint az FBI, a NASA, a szenátus, a belbiztonsági hivatal, az energiaügyi és ez egészségügyi minisztérium, az amerikai államkincstár. 344 felhasználó fizetett is a prémium előfizetésért, összesen több mint 15 ezer fájlt töltöttek fel az oldalra 1851 gigabájt méretben. Még látványosabbak a számok az amerikai hadsereghez tartozó doménneveknél: ilyen címekről több mint 15 ezer felhasználó regisztrált (bő tízezer a fizetős szolgáltatásra), 340 ezer fájlt osztottak meg, ami összesen 96,5 terabájtot foglalt. Azt természetesen nem tudni, hogy ezek a tartalmak jogtiszták voltak-e.

Dotcom elmélete szerint egyébként az egész ügy politikai indíttatású boszorkányüldözés, és az amerikai kormány a Megaupload, és a többi nagy fájlcsereközpont lelövését nyújtja Hollywoodnak és a szórakoztatóiparnak egyfajta békülőajándékként. A kormány és a szórakoztatóipar között akkor romlott meg a viszony, amikor a Fehér Ház negatív nyilatkozata nagyban elősegítette a SOPA törvénytervezet elbukását (amit a szórakoztatóipari lobbi próbált keresztülvinni az online kalózkodás visszaszorítására). A nagy médiacégek akkor nyíltan megfenyegették Obamát, hogy visszavonják az újraválasztási kampánya támogatását, ez pedig a média ellenséges hangulatával együtt igen érzékenyen érintené a pozícióját az elnökválasztáson.

Rovatok