Index Vakbarát Hírportál

Megszámolja a pénzt a fémdetektor

2012. március 27., kedd 12:54

Régi városi legenda az USA-ban, hogy a bankjegyeken található biztonsági jelzések segítségével a kormány fémdetektorok segítségével meg tudja mondani, mennyi pénz van valakinél. Annak ellenére, hogy a csíkok műanyagból vannak, a legenda tartotta magát, egész addig, míg valóssággá nem vált: a bankjegyekre mágneses tintával nyomtatnak, egy új kutatás szerint pedig így már megszámlálhatóak.

Ezeket a festékeket már használják a pénzkiadó automatáknál, egy-egy bankó hitelességének igazolására. Christopher Fuller és Antao Chen fizikusok a University of Washingtonról viszont most bebizonyították, hogy egy adag bankjegyben már annyi mágneses anyag van, amiből már mérhető a köztük lévő különbség. Ezzel az eljárással a rendőrség könnyedén lebuktathatja a készpénz-csempészeket.

A kutatók azt találták, hogy egy hagyományos kézi fémdetektor három centiméterről észlel egy dollárt. A műanyag, karton, vagy ruha mögé rejtett bankjegy kicsit blokkolhajta a jelet. A tudósok öt dolláronként növelték a bankjegyeket, amelytől egyre erősebb lett a jel, ami lehetővé tette, hogy megszámolják, hány darab, viszont azt már nagyon nehéz volt megállapítani, hány dollárosokról van szó.

Egy nagyobb fémdetektor – mint amilyen a repülőtereken van – segítségével nagyobb területen lehet észlelni, viszont nehezíti a dolgot, hogy sok minden zavarhatja a jelet. „Egy valódi szituációban a jel zajos lenne, ezért szükség lehet valamilyen digitális jelfeldolgozásra. Az eredmények egy megvalósíthatósági tanulmányból származnak, még nagyon sok fejlesztés szükséges a mindennapos használathoz” – mondta Chen.

Rovatok