Index Vakbarát Hírportál

Fogyasztó tamagocsival a testmozgásért

2012. március 30., péntek 14:03

A mobilalkalmazások között az egészségügyi alkalmazások a legnépszerűbbek között vannak. Két éve még a mobilozók kilenc százaléka töltött le olyan alkalmazást, mely segítette nyomon követni egészségügyi és fizikai állapotukat. Egy évvel később, 2011-ben már 11 százalékra nőtt az arány, de ez az összes mobilozóra vonatkozik. Ha azokat nézzük, akik már töltöttek le alkalmazást mobiljukra, akkor a szám 29 százalékra ugrik.

Ez azt jelenti, hogy minden harmadik mobilozó, aki már töltött le alkalmazást életében, letöltött egészségügyi alkalmazást is. Az internethasználók 27 százaléka már követte online súlyváltozását, diétáját és erőnlétét. Az igény az ilyen appokra tehát nagy, nem véletlen, hogy alkalmazások ezrei nyújtanak olyan szolgáltatásokat, hogy a felhasználókat napi szinten segítség a fogyásban, mozgásban. A Research2Guidance szerint jelenleg 15 ezer ilyen alkalmazás van, 2015-re pedig 500 millióan használnak egészségügyi alkalmazást.

Hatékonyabb fogyás

Bizonyíték is van arra, hogy akik ilyen segítséget vesznek igénybe, hatékonyabban végzik ezt a tevékenységet. Egy szívbetegségekkel foglalkozó amerikai szövetség tanulmánya szerint azok a túlsúlyos betegek, akik elektronikus visszajelzést kaptak jobban tartották magukat az előírt edzési és diétás programhoz és sikeresebben szabadultak meg a súlyfeleslegtől, mint azon társaik, akik hagyományosan, papíron követték az edzési tervet.

Az ok egyszerű, az ilyen alkalmazások kéznél vannak, be lehet állítani emlékeztetőket és nyomon lehet követni, hogy milyen gyakorlatokat végzett el a felhasználó – a felhasználó által megadott súly és testmagasság, valamint a futás mennyisége alapján még azt is ki tudják számolni, hogy hány kalória fogyott a mozgás alatt. A diétáknál az alkalmazás elvégzi a felhasználó helyett a számolást, a jobb appoknál több száz étel között válogathat akár márkákra lebontva is – így nem kell fejben tartani, hogy az adott gyártónak a joghurtja mennyi kalóriát tartalmaz.

A közösség szerepe

A közösségi szerepe is növelheti a hatékonyságot. Alig van olyan ember, aki ne fogadta volna meg legalább egyszer életében, hogy lefogy, többet mozog, biciklivel jár munkába, eljár edzeni. A legtöbben el is kezdik az új életet, de egy-két alkalom után visszatérnek a jól megszokott kerékvágásba és elfelejtik fogadalmukat. Néhányan kiposztolják Facebookra, Twitterre vagy más közösségi oldalakra, mit fogadtak meg, az ismerősök buzdítása, segítsége pedig ösztönözheti őket – arról nem is beszélve, hogy a nagy hangon bejelentett fogadalmat ciki nem betartani.

Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb sportalkalmazás, az Endomondo erősen számít a közösségi hálókra. Ez egy olyan, mobilon és tableten is elérhető alkalmazás, amely számontartja a mozgást, sportágak alapján GPS-en követi a megtett távolságot, ezt kiposztolja Facebookra. A felhasználókat még azzal is ösztönzi, hogy versenyeket ír ki, nyereményeket oszt a legtöbbet futónak, biciklizőnek, úszónak. A felhasználó kihívásokat fogadhat el, például hogy egy adott hónapban hány kalóriát éget el, ráadásul kedvenc futós zenéiről is tud egy listát készíteni.

Mozgással nevelt tamagocsi

Több száz hasonló alkalmazás van minden mobilplatformra, de mindig akadnak új ötletek. Az idei BarCamp startupversenyen egy vállalkozás a tamagocsit ötvözte a GPS-es követéssel, így megalkotva a Movetama alkalmazást. A mobilalkalmazás lényege, hogy egy tamagocsifigurát lehet mozgással felnevelni, ez arra készteti a felhasználót, hogy minden nap mozogjon, különben tamagocsija meghal (angyallá változik).

Az ötlet onnan jött, hogy a legtöbb túlsúlyos ember megpróbálkozik mindenféle fogyasztó módszerrel, de nagyon könnyen feladják. A Movetama kitalálója, Kindl György szerint a kivetített felelősség segítség lehet. Amikor a fogyni, mozogni vágyó nem magára vetíti elsősorban a teljesítményt (napi sokszori mérlegre állás), hanem közvetetten élvezi az eredményt (megnő a tamagocsija), talán észre sem veszi, ahogy megszereti a mozgást.

A Movetamával séta, kocogás, kerékpározás és pulzusméréssel kapcsolt teremsportok közül lehet választani. Nem számolnak kalóriát, nem mérik az edzettségi szintet, csak annyit várnak a felhasználótól, hogy elég táplálékot mozogjon össze a tamagocsijának. Kindl György szerint a mostani sportalkalmazásokat döntően azok használják, akik amúgy is sportolnak, a Movetama célcsoportja ezeken kívül esik, új embereket szeretnének bevonni.

Az alkalmazás még nem elérhető, de minden nagyobb mobilplattformon letölthető lesz a megjelenés után. Azt azonban nem tudni, hogy mikor lesz a premier, mert még dolgozni kell például az animációkon.

Rovatok