Index Vakbarát Hírportál

Tényleg szörnyű hely a Foxconn

2012. március 30., péntek 12:00

Az Apple beszállítóinál vizsgálódó Fair Labour Association (FLA) amerikai munkajogi szervezet szerint számos téren megszegte a munkaügyi szabályokat a Foxconn. A megengedettnél jóval hosszabb munkaidővel, fizetetlen túlórákkal, az egészségügyi és a biztonsági előírások be nem tartásával, valamint a szakszervezetek függetlenségének veszélyeztetésével többszörösen megszegte a kínai munkajogi törvényeket a Foxconn – derül ki a FLA február elején kezdődött vizsgálatot követő jelentésből.

A szervezet az Apple-nek és más nagy IT-cégeknek beszállító tajvani Foxconn három kínai gyárát is felkereste, és azokban mintegy 35 ezer dolgozóval készített interjúkat. Ezekből kiderült, hogy a munkások több mint fele gyakran 11, vagy annál is több napot dolgozik egyhuzamban, pihenés nélkül. Tavaly decemberben a munkások csaknem fele hetente 70 órát töltött a gyárban, miközben a kínai jogszabályok szerint maximum 49 óra megengedett.

Nem fizetnek rendesen

November és január között – a karácsonyi és kínai holdújévi szezon alatt – a dolgozók egyharmada nem kapta meg a heti egy kötelező szabadnapját. A túlórázók 14 százalékának nem fizettek a túlóráért, amit ráadásul 30 perces időközökben számoltak, vagyis például 29 perc extra után nem járt bér. A fizetésekről sokatmondó adat, hogy a gyári munkások kétharmada nyilatkozott úgy az FLA tagjainak, hogy bére nem fedezi legalapvetőbb szükségleteit sem.

Visszaélésekre derült fény a dolgozók korát illetően is. Előfordult ugyanis, hogy a gyárakban – főleg a nyári szünet idején – diákokat alkalmaztak, arányuk tavaly augusztusban átlagosan a dolgozók 5,7 százalékát tette ki.

A Foxconn a vizsgálat eredményére válaszul azt ígérte, hogy javítani fog a munkakörülményeken, több tízezer új munkást vesz majd fel, véget vet az illegális túlóráknak, jobban ügyel a biztonsági előírások betartatására és a dolgozók lakhatási körülményeit is jobbá teszi majd. A változások nemcsak az Apple-t, de a többi megrendelő céget, így az Amazont, a Hewlett-Packardot, a Motorolát és a Nokiát is érinti majd.

Rovatok