Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb, de korlátozottabb lesz a kínai net

2012. április 3., kedd 11:04

Miközben az állami tulajdonban lévő internetszolgáltatók alacsonyabb ár mellett nagyobb sávszélességet ígérnek, addig a hatóságok a hétvégi botrányra hivatkozva növelik a cenzúrát.

Hírügynökségi beszámolók szerint a kínai vezetés az ország két nagy mikroblog-szolgáltatójának szigorú cenzúrázása mellett döntött, miután az említett oldalakon azt híresztelték, hogy puccskísérlet zajlik a fővárosban. A pletykák arról szóltak, hogy harckocsik közelednek Peking felé. A történtek után a múlt hét második felében a hatóságok tizenhat weboldalt állíttattak le, és hat embert vettek őrizetbe. Az ország két népszerű mikroblogján a híresztelések gyorsan terjedtek, ezért a hatóságok március 31-től április 3-ig megszüntették a kommentelés lehetőségét. Az új rendelkezések szerint a mikroblogokra mostantól csak valós név és személyiigazolvány-szám megadásával lehet regisztrálni.

Az események hátterében a csungcsingi párttitkár, Po Hszi-laj múlt havi eltávolítása áll, amely az elemzők szerint a kínai kommunista párt erodálódását mutatja. Az állami újságok kiállnak a kormányzati döntés mellett: véleményük szerint elítélendőek az ehhez hasonló pletykák, és büntetni kellene a hazugságok és spekulációk terjesztését.

Ezzel párhuzamosan a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium az eddigieknél jóval gyorsabb és olcsóbb internetet ígér a felhasználóknak. A két, állami tulajdonban lévő, a piac kétharmadát birtokoló internetszolgáltató, a China Telecom és a China Unicom a szolgáltatásukat igencsak magas áron nyújtják a nemzetközi trendekhez képest: nemrég lezajlott vizsgálatok szerint Japánban, az Egyesült Államokban vagy Angliában negyedannyit kell fizetni nagyjából tízszeres sebességért. A tervek szerint öt év alatt körülbelül harmadával csökkentenék az árakat, emellett tovább bővítik a hálózatokat az eddig viszonylag elhanyagolt vidéki területeken is. Kína már jelenleg is a világ legtöbb internet-előfizetőjével rendelkezik, mintegy félmilliárd felhasználót tartanak számon.

Rovatok