Index Vakbarát Hírportál

Adatvédelmi kockázat a mobilos helymeghatározás

2012. április 4., szerda 16:57

Az okostelefon-tulajdonosok közel 60 százaléka használja a készülék nyújtotta geolokációs alkalmazásokat, annak ellenére, hogy ezekkel kapcsolatban közismertek az adatvédelmi és adatbiztonsági aggályok – áll a biztonsági kérdésekkel foglalkozó nonprofit szervezet, az ISACA friss jelentésében.

A kutatók a múlt hónapban végzett felmérés során ezer felhasználót kérdeztek meg arról, hogy milyen rendszerességgel használnak helymeghatározásra alkalmas programokat, és milyen, a program használatával összefüggő kockázatoktól tartanak. A jelentésből kiderül, hogy a tulajdonosokat leginkább két dolog aggasztja: attól tartanak, hogy a hirdetők illetéktelenül jutnak hozzá az adataikhoz, de az is nyugtalanítja őket, hogy a földrajzi információk kiszivárgása veszélyeztetheti a személyes biztonságukat. Ez utóbbi megállapítást támasztja alá a nemrég kirobbant botrány is, melynek során erős kritikák érték a beszédes nevű, Girls Around Me alkalmazást.

A Computerworld által megkérdezett szakértők egyike – a kutatókhoz hasonlóan – nem érti, hogy az ismert kockázatok mellett miért osztják meg a felhasználók az érzékeny adatnak számító tartózkodási helyet, holott ezzel közvetett és közvetlen módon egyaránt könnyű visszaélni. A szakértők szerint valószínűleg a technológia újdonsága és csábító lehetőségei győzik le a felhasználók szkepticizmusát.

A felmérés egyik fontos, messzire mutató megállapítása, hogy bár egyre ismertebbek a geolokációs szolgáltatások adatvédelmi kockázatai, és egyre többen aggódnak miattuk, a felhasználók közel felének fogalma sincs arról, hogy az érdekelt cégek hogyan és milyen adatokat gyűjtenek, illetve osztanak meg. Az ISACA egyik vezetője szerint az adatokat gyűjtik és kereskednek is velük, ráadásul egyre nagyobb arányban kerülnek ezek az adatok a hatóságokhoz, például a rendőrséghez.

Mivel a szolgáltatások egyébként hasznosnak bizonyulhatnak, arra nem lehet számítani, hogy visszaszorulnának, ám az adatbiztonságot csak az teremtheti meg, ha az érintett alkalmazások fejlesztői, terjesztői és kezelői – vagyis a folyamat összes résztvevője – teljesen átlátható módon és szigorú szabályok által megkötve végzi tevékenységét.

Rovatok