Index Vakbarát Hírportál

Európai vizsgálat indult a Motorola ellen

2012. április 4., szerda 11:01

Az Európai Bizottság az Apple és a Microsoft panaszára hivatalos vizsgálatot indít a Google által felvásárolt Motorola Mobility üzleti gyakorlata kapcsán. Brüsszel azt vizsgálja, hogy az amerikai vállalat visszaélt-e szellemitulajdon-portfóliójával, megszegve a szabványosítást végző szervezetekben tett vállalásait, és hogy nem diszkriminatív (úgynevezett FRAND) feltételekkel bocsátotta-e riválisai rendelkezésére alapvető szabadalmai használati jogát. Az Európai Bizottság január végén hasonló ügyben indított vizsgálatot a Samsung ellen.

A bizottság közelménye szerint a Motorola Mobility számos, ma széles körben használt szabvány kidolgozásában vett részt. Többek között a második és harmadik generációs (2G és 3G) mobil-adatátviteli technológiák, a vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN) és a H.264 videótömörítési eljárás szabványosításakor vállalta, hogy a vonatkozó szabadalmait FRAND-feltételekkel teszi hozzáférhetővé.

Az ilyen alapvető szabványokhoz nélkülözhetetlen szabadalmak licencelését azért szabályozzák, hogy az azt használni kívánó piaci szereplőket ne tudják a szabadalombirtokosok versenyellenes módon kizárni. A Microsoft és az Apple szerint azonban a Motorola nem tartotta be a vállalását, és irreálisan magas árat kér az iparági szereplőktől a jogokért.

A Microsoft korábban azt állította, hogy egy 1000 dolláros notebook esetében 22,50 dollár licencdíjat kellene fizetni a cégnek a H.264-ben érintett ötven szabadalma után, miközben a szabványhoz nélkülözhetetlen további 2300 szabadalom felhasználásáért az azokat birtokló, de FRAND-feltételeket támasztó 29 vállalatnak összesen 2 centet. Mivel ezt az árat a piac szereplői nem voltak hajlandóak megfizetni, a Motorola azok termékei, többek között az iPhone, iPad, Xbox készülékek és windowsos számítógépek forgalmazásának betiltását kezdeményezte.

Rovatok