Index Vakbarát Hírportál

Kétezer embert kivág a Yahoo

2012. április 4., szerda 19:45

Csütörtökön a Szilícium-völgy óriásánál nagy leépítés kezdődik, ami várhatóan kétezer embert érint. A vállalat nemrég kinevezett vezérigazgatója, Scott Thompson már korábban kiadott körlevelekben jelezte a dolgozóknak, hogy a cég komoly, valódi átalakulás előtt áll. A Yahoonál jelenleg 14 ezer főállású alkalmazott van és sok ezren dolgoznak a cégnek határozott időre szóló munkaszerződéssel.

A hírek szerint vállalat vezetői helyi idő szerint csütörtök reggel, a tőzsde nyitásakor jelentik be az alkalmazottaknak az elbocsátásokat. Az időpont még változthat, de a bejelentésre valószínűleg még a héten sor kerül.

Mindegyik egységet érinti a leépítés, de a legkeményebb csapás a termékek részlegét éri. Még nem született döntés arról, hogy mi legyen e részleg két legfontosabb alegységével, amik a hirdetési technológiákkal foglalkoznak, illetve a keresőbizniszt viszik. Eladásuk ugyanúgy elképzelhető, mint az, hogy egy új vállalkozásba szervezik ki a dolgozókat. A marketing és a kutatási részlegen is sok kirúgás lesz.

A Yahoo költségcsökkentési törekvésének csak egy része a hamarosan kezdődő leépítés. A cég valószínűleg kiszáll bizonyos területekről, ami a későbbiekben még több ember távozását jelentheti, ugyanakkor a Yahoo új, jövedelmezőbb piacokon keres lehetőséget a megjelenésre, és ezeken a részlegeken még létszámbővítés is lesz.

Az átalakítás után a Yahoo egyik nagy részlege a globális médiával, a másik a termékekkel, a harmadik a globális és regionális eladásokkal foglalkozik majd. Ezen kívül lesz egy apró, körülbelül ötvenfős fejlesztői központ. A hírek nem foglalkoznak a Yahoo jogi osztályával, de ezen a területen aligha várható változás, mert az ügyvédek igencsak el vannak foglalva a Facebook ellen indított perrel, illetve azzal, hogy hárítsák a közösségi portál ellenkeresetét.

Rovatok