Index Vakbarát Hírportál

Újabb kínai lopakodót fényképeztek le

2012. április 5., csütörtök 16:26

A kínai hadsereg felszereltségéről többé-kevésbé pontos képet lehet alkotni, viszont az egyes fegyvertípusok és járművek darabszámát tekintve már kevesebb információval rendelkezünk. Éppen ezért tűnhet meglepőnek, hogy a nagyhatalom nem csupán egy, hanem rögtön két lopakodó vadászgéppel is rendelkezhet.

A J-20-as lopakodóról korábban már hadgyakorlat során is készítettek videofelvételt, de az még a haditechnikával foglalkozó portálokat is meglepte, hogy a kínai hadseregnek a már bemutatott modellen kívül egy másik J-20-asa is van. A két gépet csupán a szériaszámuk alapján lehet megkülönböztetni: a korábban látott modell a 2001-es számot viselte, míg a most előkerült fotókon már a 2002-es felfestés látható.

Csupán a kínai hadsereg tudja, hogy a J-20-as gépből hányat gyártottak, és pontosan mire szeretnék használni. A felépítése alapján egyesek arra következtetnek, hogy egy, a Mig-29-hez hasonló elfogó vadászgépről lehet szó, mások viszont nagy hatótávolságú, leginkább az F-111-esre emlékeztető csapásmérő repülőgépnek vélik.

Rovatok