Index Vakbarát Hírportál

Izmosodik a Chromebook

2012. április 6., péntek 16:59

Nem túl acélos a Google első generációs Chromebookjainak teljesítménye. A Chrome OS-t futtató noteszgépek jelenleg Intel Atom processzorra épülnek, így a hardver ereje szempontjából a netbookokkal vannak egy szinten. Ez nem túl hízelgő, a flashes weboldalak és a YouTube HD-videói megizzasztják a vasat. A helyzet azonban hamarosan változhat.

Régóta pletykál arról a szaksajtó, hogy a Google erősebb processzorral képzeli el a Chromebook új generációját, a teljesítményt ugyanis sok kritika érte. Most egy közvetett bizonyíték megerősíteni látszik ezt a hírt: a vállalat az eredetileg LinuxBIOS-ként elindított, újabban coreboot néven futó nyílt forráskódú projekthez jelentős mennyiségű kóddal járult hozzá nemrég. Ez egy olyan minimalista, könnyű bootkörnyezet, amelyet az elavult BIOS egy lehetséges utódjaként a modern 32 és 64 bites operációs rendszerek gyors elindítására találtak ki, hasonlóan az Intel-alapú Mac számítógépeken és az újabb pc-ken használt Unified Extensible Firmware Interface-hez (UEFI).

A Google által írt kódrészletekhez fűzött kommentárból kiderül: a cég a coreboot használatával tervezi tovább gyorsítani a Chrome OS amúgy sem lassú betöltődési idejét. A kód árulkodik az újabb generációs Chromebook várható hardverspecifikációjáról: a Google az Intel Cougar Point és Panther Point vezérlőhidak, illetve a Turbo Boost technológia támogatásával bővítette a corebootot. Ezek a lapkák a chipgyártó Sandy Bridge és várhatóan a hónap végén megjelenő Ivy Bridge processzorai mellett használhatók, ami alapján joggal feltételezhető, hogy ilyen cpu-k kerülnek majd az új Chromebookba.

Rovatok