Index Vakbarát Hírportál

Ablakkezelőt kap a Chrome OS rendszer

2012. április 10., kedd 12:40

Úgy tűnik a Google feladja azt az elképzelését, hogy az embereknek csak egy böngészőre van szükségük, mert abban is mindent elintézhetnek. A Chrome OS legújabb fejlesztői változata már jobban hasonlít a hagyományos rendszerekre.

Vasárnap megjelent a Chrome OS legújabb fejlesztői változata, ami már majdnem teljesen úgy működik, mint a többi operációs rendszer. A Google ragaszkodott ahhoz, hogy a felhasználók a böngészőben intézzék el a tennivalóikat, de az új verzióban már hardveresen gyorsított ablakkezelő is van. A Chrome OS 2010 vége óta most először kapott nagygenerált.

Mostanáig a Chrome OS egyszerre csak egy böngészőablakhoz adott hozzáférést, virtuális kijelzőkön lehetett más ablakokat nyitva tartani. Egy új alkalmazás elindításához először egy üres böngészőfület kellett megnyitni. Az új Chrome OS-ben már egy indítópult és egy feladatkezelőre hasonlító menü is lesz, de persze az alkalmazások ezután is böngészőfülön futnak majd, nem saját ablakban.

Az újítások segíthetnek abban, hogy a megszokottól eltérő munkakörnyezettől idegenkedő felhasználók is elfogadják a Chrome OS-t. A Google-alapító Sergey Brin úgy gondolta, hogy a hagyományos operációs rendszerek kínszenvedést okoznak a felhasználóknak, akik valójában egy gyors, egyszerű és biztonságos rendszerre vágynak - ezt akarta megvalósítani a Chrome OS segítségével. Most el kell ismernie, hogy a szokás nagy úr, és nem feltétlenül baj, ha egy rendszer hasonlít a többihez, és a szélsőséges egyszerűség helyett több funkciót nyújt.

Rovatok