Index Vakbarát Hírportál

1104 méteres hídrekord Vlagyivosztokban

2012. április 12., csütörtök 10:37

Világrekordot döntött a vlagyivosztoki kábelhíd: az 1104 méteres fesztávú híd megelőzte a Boszporusz-szoroson átívelő társát. Az építés szinte legizgalmasabb szakasza, a híd utolsó elemének beemelésével helyi idő szerint csütörtökre virradóra az építőknek sikerült összekötni a szárazföldet a Russzkij-szigettel a távol-keleti Vlagyivosztokban.

Az éjszakai dokkolás a milliméteres pontossággal dolgozó mérnökök kérése volt, mivel a nap felmelegíti a fémlemezt, ami elősegíti a konstrukció tágulását. „Úgy döntöttünk, hogy a központi panelt hideg fémre tesszük" – mondta Igor Filkov, az építővállalat igazgató-helyettese. A központi panel beillesztésének előkészítése körülbelül két órán át tartott és még körülbelül két és fél órát vett igénybe, hogy a több tonnás szerkezetet 70 méteres magasságba emeljék.

A 100 tonnás panelt a szoros közepére egy vontatóhajó vitte, amit négy horgony tartott, majd speciális készülékek felemelték a dokkoló egységet, amiket a munkások összekapcsoltak – magyarázta Filkov. A dokkoláson több mint háromszáz ember dolgozott, a hidat a tervek szerint július elején adják át.

„Ez az első ilyen híd, ilyet soha senki még nem épített. Senkitől sem tudtunk tanácsot kérni, de sikerült. A híd 200 évig fog állni" – büszkélkedett az orosz cég egyik igazgatója.

A vlagyivosztoki a világ egyik legnagyobb ferdekábeles hídja. A központi panel hossza 1104 méter, amely világrekord a hídépítésben. A legmagasabb oszlopok hossza meghaladja a 300 métert, a kábelrendszer összsúlya 3 és félezer tonna. Vlagyivosztok részben ezzel az építkezéssel készül arra, hogy idén szeptemberben a szigeten rendezik meg az Ázsiai és Csendes-Óceáni Együtműködés Szervezete (APEC) csúcsértekezletét.

Rovatok