Index Vakbarát Hírportál

Egy éve vírusos gépet árul a HP

2012. április 13., péntek 14:08

A Hewlett-Packard biztonsági figyelmeztetést adott ki azután, hogy kiderült, valószínűleg egy éve vírussal fertőzött hálózati eszközöket árult. Az érintett HP ProCurve 5400 zl típusú switcheket 2011. áprilisában kezdték el forgalmazni, az ezekhez járó Compact Fflash adattárolók tartalmazták a vírust, ami akkor aktiválódott, ha valaki áttette a kártyát egy pécébe.

A switch a hálózati forgalom irányítására szolgáló eszköz. Bár otthoni felhasználásra manapság már routereket alkalmaznak, a vállalatoknál, főleg az internetszolgáltatóknál a mai napig használják ezeket a gépeket.

A vállalat kiadott egy programot, amely eltávolítja a fertőzést. Azt egyelőre nem tudni, pontosan melyik vírus került az eszközökre, az is csak sejthető, hogy valamikor a gyártás során került az ártalmas kód az eszközökre.

Nem ez az első olyan eset a vállalatnál, hogy gyárilag kerül vírus a termékeikre. 2008-ban a HP ausztráliai divíziója jelentette, hogy egyes szervertípusaihoz opcióként adott pendrive-jaikon ártalmas kód volt.

Rovatok