Index Vakbarát Hírportál

Csak 2013-ban lesz Office 15

2012. április 16., hétfő 09:31

Várhatóan csak a jövő év elejétől lesz elérhető a Microsoft Office következő, egyelőre Office 15 kódnéven ismert kiadása. Ez a kiadási dátum szerepel legalábbis egy olyan, a cég partnerei számára megküldött útitervben, melynek néhány részlete kiszivárgott az internetre.

Az irodai csomag következő kiadásának bétája valamikor az idei év derekán készül el, a végleges verzió forgalmazását pedig 2013 elején kezdik meg. Ez a menetrend összhangban van a korábbi pletykákkal, melyek szerint a Microsoft az év végén, talán novemberben zárja le az Office 15 kódját, ekkor lép a gyártásra kész fázisba a program. Egy prezentációban a Microsoft SharePoint Online 2013-ként hivatkozott a csoportmunkát támogató megoldás új kiadására, ami szintén a jövő évi megjelenést valószínűsíti.

A partnereknek megküldött, bizalmas menetrendeket egy, a Microsoft SharePoint szerverhez megoldást fejlesztő holland cég vezetője szivárogtatta ki. Mivel az ilyen dokumentumokat jellemzően titoktartási kötelezettség aláírásához kötik, Maarten Visser, a Meetroo igazgatója megszeppent, amikor a sajtó felkapta a hírt. Utólag egy videót is készített, amelyben elmagyarázza, miért publikálta jóhiszeműen az amúgy semmilyen formában sem védett dokumentumot.
A terv hitelességét a Microsoft megerősítette. A vállalat sajtóközleményében azt írta: megszokott eljárás, hogy a partnereknek és az ügyfeleiknek titoktartási nyilatkozat fejében felvilágosítást adnak a terveikről. „Ebben a legjobb becsléseink szerepelnek, melyek semmiképpen nem tekinthetők véglegesnek” – írták.

A kiszivárgott képek között nemcsak a holland fejlesztőt leginkább érdeklő Office-tervek olvashatók, hanem a Microsoft néhány más termékének várható kiadási menetrendje is. Az Internet Explorer 10 ezek szerint az év közepéig megjelenik Windows 7-re, éppen a Windows 8 kiadásra jelölt változatával egy időben. Az IE ezt követő frissítése két évvel később lesz esedékes. Érdekes módon a Windows 8-ről meglepően szűkszavú az egyébként tavaly novemberi keltezésű ütemterv, a Windows Phone esetében viszont az év második felére jelöl egy nagy kiadást, valószínűleg a Windows Phone 8-at.

Rovatok