Index Vakbarát Hírportál

Büntetés a Google-nek Street View-ügyben

2012. április 17., kedd 11:43

Az amerikai szövetségi hírközlési felügyelet (Federal Communications Commission, nagyjából a mi NMHH-nknak megfelelő hivatal) 25 ezer dollárra büntette a Google-t a két éve húzódó Street View-perben. A keresőóriás a Google Maps térképszolgáltatásához használt fényképek készítésekor tisztázatlan körülmények között begyűjtött rengeteg adatot az útközben talált titkosítatlan wifi-hotspotokról is, azok gazdáinak beleegyezése nélkül.

A vád szerint a Street View kamerás autói 30 országban gyűjtöttek be a védelem nélküli routerekről adatokat, beleértve jelszavakat és emailcímeket. A Google szerint minden nem szándékosan történt, az adatokból nem építettek adatbázist és nem használták fel semmire azokat. Az ügynökség beidéztette tanúként a tárgyalásra a Google egyik fejlesztőmérnökét, de ő az amerikai alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva megtagadta a vallomást (vagyis arra hivatkozott, hogy nem kötelezhetik arra, hogy saját magára terhelő vallomást tegyen), így az FCC szerint továbbra is sok kérdés maradt nyitva az egész üggyel kapcsolatban.

A Google nem kommentálta érdemben a bíróság döntését, szűkszavú közleményükben csak annyit írtak, a cég nem sértett meg semmilyen törvényt. A 25 ezer dolláros bírság természetesen semmiség a több milliárdos forgalmú Google számára, viszont a hatóság döntése precedenst teremthet, amire később hasonló esetekben hivatkozni lehet, és ez kellemetlenül érintheti a céget.

Rovatok