Index Vakbarát Hírportál

15 éves hekker tört fel 259 céges weboldalt

2012. április 18., szerda 14:38

Egy osztrák hekker néhány hónap alatt 259 céges weboldalt tört fel, trófeáival Twitteren és fórumokon kérkedett, és amikor a rendőrség utolérte, kiderült hogy mindössze 15 éves. A kamasz 2012 januárja és márciusa között garázdálkodott a neten, és mindent bevallott, amivel a hatóságok gyanúsították.

Mivel a nyomozás és a károk felmérése még zajlik, az Europol kevés részletet hozott nyilvánosságra az ügyből, az azonban ennyiből is látszik, hogy a hekkerkörökben ACK!3STX nevet használó tinédzser inkább szorgalmas volt, mint tehetséges. Online hekkerfórumokról beszerezhető szoftverekkel pásztázta a netet, ismert, de befoltozatlan biztonsági réseket keresve weboldalakon, majd ezeket szintén mások által készített, a netről beszerzett hekkerprogramokkal törte fel. A megszerzett hozzáférésekkel néha az áldozat oldal nyitólapját írta át, máskor pedig adatokat töltött le a megtámadott szerverekről, majd közzétette azokat. A feltört oldalak között sporttal foglalkozók és utazási oldalak ugyanúgy voltak, mint pornóoldalak és keresők, a legtöbbjük mögött osztrák cég állt.

Vallomásában az osztrák diák azzal indokolta a három hónapos ámokfutást, hogy unatkozott, és kihívást keresett magának. A valódi ok valószínűleg inkább egy hekkerfórum versenye lehetett, ahol pontokat kapnak a versenyzők minden bizonyíthatóan feltört oldal után. A kétezer regisztrált taggal futó oldalon rövid idő alatt az első ötven hekker közé küzdötte fel magát. A bukását az ip-címét elrejtő szoftver hibájának köszönhette. Az osztrák rendőrség online bűnözőkkel foglalkozó osztaga az internetszolgáltató segítségével így tudta megállapítani a hekker fizikai helyét egy alsó-ausztriai kisvárosban.

Rovatok