Index Vakbarát Hírportál

A Dropboxot is lenyomná a Logmein

2012. április 18., szerda 16:27

A távelérési és rendszerfelügyeleti megoldásokat késztítő magyar LogMeIn online tárhellyel bővítette a kínálatát. A Cubby névre keresztelt felhőszolgáltatással a Mac, Windows, iOS (iPad és iPhone) meg Android rendszert futtató eszközeink közt szinkronizálhatjuk a fájlokat.

A Cubby nem kényszerít minket új szinkronizálandó mappa létrehozására, kiválaszthatunk egy meglévőt is. Például felvehetjük a listára a Windowsban a gyári Dokumentumok mappát, így annak a tartalmát gyorsan elmenthetjük a felhőbe. Praktikus, hiszen számos program (Word, Excel stb.) alapértelmezésben oda ment, és így többé nem kell a fájlok átmásolásával foglalkozni.

A szinkronizált fájlok a Cubby telepítése után a többi eszközünkön is elérhetővé válnak. Eldönthetjük, hogy melyik mappa hol legyen látható, például azt, hogy a személyes fényképekről és családi dokumentumokról készüljön biztonsági másolat a felhőbe, de a mappa ne legyen átmásolva a munkahelyi gépünkre.

Most a Cubbynak még csak a bétája elérhető (meghívásos), ami 5 gigabájtos ingyen tárhelyet kínál a felhasználóknak; a vállalati csomagokat még nem alakították ki. A Mac OS X-es klienst és a böngészőben elérhető felületet könnyű használni, androidos táblagépeken még elviselne egy kis polírozást a kezelőfelület.

A Cubby komoly versenyre számíthat, mert jön a Google Drive, a Box.com és a Dropbox ismert márkák, ezen kívül mindegyik népszerűbb operációs rendszer, az Ubuntu, az OS X és a Windows is ad tárhelyet a felhasználóinak. Láng András, a Cubby termékfejlesztője elmondta, hogy az üzleti előfizetőknek nyújtott extra szolgáltatásokban látja a hosszú távú siker titkát, és most arra koncentrálnak, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak.

A rugalmasság, a korlátlan peer-to-peer megosztás, és a könnyű kezelhetőséget tartja Láng a Cubby előnyeinek. Emellett a lementett fájlok előző verziója korlátlan számban elérhető, és a felhasználók megoszthatják egymással a mappákat.

Az adatokat jelenleg az Egyesült Államokban tárolják, hiszen a magyar alapítású LogMeIn nemzetközileg ismert, számos felhasználója van a tengerentúlon. A társaság azért nyitott saját adatközpontot, mert nem akart külső partnertől függeni, és ennek köszönhetően jelentősen le tudta szorítani a költségeit.

Rovatok