Index Vakbarát Hírportál

Diktatúrákat támogat egy svéd távközlési cég

2012. április 19., csütörtök 13:02

A Teliasonera technológiája lehetővé teszi a telefonok lehallgatását és a szöveges üzenetek nyomon követését, és több kelet-európai, illetve ázsiai országban is megfigyelőállásokat építettek ki a diktatórikus rendszereknek. A vállalat szóvivője nem látja problémásnak a történteket; elmondása szerint a svéd távközlési konszern csupán a technológiát biztosítja, amit jó és rossz célra egyaránt fel lehet használni.

A részben állami tulajdonú svéd távközlési konszern, a Teliasonera tekintélyelvű rendszereknek biztosít lehetőséget arra, hogy megfigyelhessék az állampolgáraikat -jelentette az SVT, a svéd közszolgálati televízió. A híradás szerint a Teliasonera egyik leányvállalata személyek követését és telefonhívásaikhoz, szöveges üzeneteikhez való akadálytalan hozzáférést biztosító technológiát szolgáltatott ázsiai és kelet-európai diktatórikus rezsimek számára.

Az SVT oknyomozó műsora, az Uppdrag gransking szerint mindez ellenzékiek letartóztatásához vezetett. Értesüléseik szerint a Teliasonera Fehéroroszországban, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Tádzsikisztánban, Üzbegisztánban és Grúziában még egy helyiséget is a biztonsági szervek rendelkezésére bocsátott, amelyből közvetlenül megfigyelhették az érintett személyek távközlési aktivitását.

Csak a technológiát biztosítják

Thomas Jönsson, a Teliasonera szóvivője semmi problémát nem lát a biztonsági hatóságokkal folytatott együttműködésben a szóban forgó országokban. A svéd rádiónak nyilatkozó Jönsson elmondta, hogy a cég minden országban betartja a törvényeket, beleértve Svédországot is. Jönsson azt is elmondta, hogy bár a biztonsági szervek számára bizonyos feltételek mellett hozzáférést biztosítanak hálózati információkhoz, mindezt nem tartja aggályosnak. „A technológiát jó és rossz célokra egyaránt fel lehet használni. Mi a technológiát szállítjuk” - fogalmazott Jönsson.

A svéd kormányt – a Teliasonera 37 százalékos tulajdonosát – azonban nem elégíti ki ez az állásfoglalás, és magyarázatot követel a felügyelőbizottság elnökétől, Anders Narvingertől. Carl Bildt külügyminiszter a svéd televízióban nyilatkozva kijelentette: nem hiszi, hogy a kormány beavatkozása sokat változtatna a helyzeten, tekintve, hogy kisebbségi részesedése van egy olyan vállalatban, amelynek szintén kisebbségi részesedése van egy külföldi cégben.

Rovatok