Index Vakbarát Hírportál

Kínából származhat az észak-koreai rakétaszállító

2012. április 19., csütörtök 15:11

Valószínűleg kínai gyártmány lehet az a hatalmas, 16 kerekű rakétaszállító jármű, amelyet Phenjan vasárnap tett közszemlére egy katonai parádén. Ez felveti annak a gyanúját, hogy Peking megsértette az Észak-Koreát érintő ENSZ-szankciókat.

A phenjani katonai díszszemlén látható, 16 kerekű hordozó feltehetőleg rakétalövedék indítására is alkalmas. A szakértők múlt vasárnap figyeltek fel a monstrumra, amelyhez hasonlót Phenjan még soha nem vonultatott fel.

Wendel Minnick, a washingtoni Defense News című szaklap szerzője szerint a jármű mérete az észak-koreai katonai technika jelentős növekedésére utalhat. Más szakértők véleménye szerint nem valószínű, hogy Észak-Korea gyártotta volna a technikailag rendkívül kifinomult eszközt, amely – a formatervezés alapján – Kínából kerülhetett észak-koreai kézbe.

Ted Parsons, a védelmi és biztonsági ügyekkel foglalkozó Defence Weekly portál szerzője szerint a 16 kerekű szállító ránézésre a kínai űrtudományi és ipari társaság (CASIC) 9. akadémiájának tervei alapján készült. Az amerikai hírügynökség megkereste a CASIC-ot az ügyben, de a társaság nem nyilatkozott. Egy 2010 októberében megjelent vállalati közlemény beszámolt az első 16 kerekű hordozó exportálásáról, de a megrendelő ország nevéről nem tesz említést.

Peking visszautasítja a vádakat

Pieter Wezeman, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) fegyverszállításokkal foglalkozó szakértője szerint elképzelhető hogy Kína nem szándékosan szegte meg az észak-koreai rakétaprogrammal kapcsolatos ENSZ-szankciókat. Wezeman szerint az eszköz más területeken, például olajkitermelésnél is használható, valamint az is elképzelhető, hogy Phenjan egy harmadik országon, például Pakisztánon keresztül jutott hozzá.

Peking visszautasította, hogy szembement volna a nemzetközi jogszabályokkal. A kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki, rendszeres sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Kína ellenzi a tömegpusztító fegyverek, valamint az ilyen fegyverek hordozásához szükséges járművek terjesztését is.

Rovatok