Index Vakbarát Hírportál

A Mozilla betör a mobilpiacra

2012. április 23., hétfő 18:38

Brazília lesz az első ország a világon, ahol piacra kerül a Mozilla nemrég bemutatott okostelefonos operációs rendszerét futtató első mobiltelefon. Ezt a Firefox megjelenítő motorjáról Boot to Geckónak (B2G) nevezett platform fejlesztését támogató mobilszolgáltató, a Telefónica helyi leányvállalata a Mozillával közösen jelentette be. Mint kiderült, vagy az idei év végétől, vagy 2013 elejétől lesz megvásárolható a készülék.

Gary Kovacs, a Mozilla vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a rendszer teljes mértékben nyílt szabványokra épül majd, szemben a mai telefonos platformokkal. A mobilszolgáltató partner pedig jelezte, a B2G-alapú telefon a hagyományos, nem okos mobilokkal azonos árszinten lesz megvásárolható.

A Mozilla kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy első lépcsőben olyan olcsó készülékeken akarják bevetni a platformot, amelyek a fő képességeket biztosítják, amit a drága okostelefonok. A cégek – akik a Qualcommal közösen dolgoznak a hardver prototípusán – abban bíznak, hogy a nyitottság, a nem jogvédett API-k miatt jelentős fejlesztési és gyártási költségcsökkentést lehet elérni, így olyan új piacokat is meg tudnak nyitni, ahol eddig az okostelefonok magas ára miatt nem volt lehetséges az áttörés.

A B2G olyan nyitott technológiákra épül, mint a HTML5 és a JavaScript, az alkalmazásokat gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint a böngésző egyik lapján megjelenő, önálló weboldalakat – hasonlóan ahhoz, ahogy a Google Chrome OS-ben. A rendszer réteges felépítésű: a legalsó réteg (Gonk) a Linux-kernelt, a hardveres interfészeket, illetve néhány alsó szintű fontos elemet tartalmaz. A következő réteg a Gecko renderelő motor, a legfelső szinten pedig a Gaia nevű réteg található, ami a HTML-t és a JavaScriptet tartalmazó felhasználói modulokat foglalja magába.

Rovatok