Index Vakbarát Hírportál

Aki 14 962 domént regisztált 24 óra alatt

2012. április 23., hétfő 14:44

Az amerikai Michael Mann már régóta doménspekulációval foglalkozik, ma is abból él, hogy doménneveket foglal le, majd eladja azokat a legtöbbet kínálóknak. Többnyire új neveket vásárol, nem meglévőknek a valamilyen változatait. Bár több mint százmillió doménnév már foglalt, még rengeteg a lehetőség. Mann általában néhány ezer dollárt kap egy-egy névért, de van, amikor jóval többet.

Annyira komolyan veszi az adásvételt, hogy múlt héten 24 óra leforgása alatt 14 962 darab doménnevet foglalt le: kedden kezdte, akkor 1822 darabot, másnap a maradékot. „Uralni akarom a világot" – magyarázta tettét.

Korán kezdte

A 45 éves férfi Delaware-ban él, még a kilencvenes évek elején csatlakozott a doménüzérek kétes hírű klubjához. Megalapította az ISP nevű céget, majd legnagyobb meglepetésére 25 ezer dollárt ajánlottak egy tulajdonában álló doménért, a következő nap pedig 50 ezret ugyanazért. Pedig ő csak 70 dollárt fizetett érte.

A következő napon Michael Mann belépett a doménbizniszbe, és az egyik legagresszívabb doménnév-kereskedő lett. Az első időkben nem volt nehéz doméneket regisztrálni, sokan milliókat kerestek egy-egy jobb névvel. Manapság azonban sokkal nehezebb az üzlet. A legagyafúrtabb kereskedők messzire mentek, hogy megszerezzék zsákmányukat. Scripteket írtak, hogy azonnal elragadják a gazdátlanná vált neveket. Ilyen módon gazdagodott meg egy Yun Ye nevű titokzatos ember, aki 2005-ben 164 millió dollárért adta el portfolióját.

Nagyon sok olyan domén van, amin nincs semmi tartalom, csak hirdetések – a Google és a Yahoo pedig kattintás alapján fizet. Ezek abból élnek, hogy az emberek rosszul írják be az url-t és véletlenül odatévednek.

Készlet százazer dollárért

Mann felépített egy céget, a BuyDomainst, amelyet 2005-ben 80 millió dollárért adott el a bostoni székhelyű Highland Capitalnek. A céget most NameMediának hívják, és 2008-ban csak a gazdasági válság miatt nem tudott tőzsdére lépni. Mann mostani cégét DomainMarketnek hívják. Általában megvásárol 300 domént, és cégén keresztül értékesíti utána ezeket. Az üzlet havi négyszázezer dollárt hoz neki.

Az elmúlt néhány hónapban a férfi más ügyek miatt nem vásárolt új doméneket, emiatt kellett most feltölteni a készleteit. Mann a vásárlás előtt megvizsgálja a kinézett doméneket, Google-barát kifejezéseket keres, kiszűri azokat, amelyek egyértelműen sértenek valamilyen márkát. Ezután személyesen nézi át a több ezer elemből álló listát, ezt követően veszik át a gépek a szerepet, elkezdik megvásárolni a doméneket.

A majdnem tizenötezer domén megvásárlása nagyjából százezer dollárba került. Mann olyanokat vásárolt meg, mint a CeoHealthClub.com, ChineseFoodCatering.com, BaptistChurchCamp.com és DrugDevelopers.com.

Rovatok