Index Vakbarát Hírportál

Szerzői jogi pert vesztett a YouTube

2012. április 23., hétfő 12:47

A hatvanezer német zenész, zeneszerző és dalszövegíró érdekeit és szerzői jogait képviselő szervezetnek, a Gemának (ami nagyjából a mi Artisjusunknak felel meg) adott igazat a hamburgi bíróság a YouTube ellen zajló, két éve kezdődött perben. A bíróság kimondta, hogy a videómegosztó felelős a felhasználói által feltöltött tartalmakért, ez pedig azt jelenti, hogy a szerzői jogvédő várhatóan nagyon sok számjegyű számlát nyújthat majd be a YouTube-nak a videómegosztónra felkerült videoklipek és zenék után. És ami a YouTube szempontjából még rosszabb: ha az ügyből precedens lesz, más országokban is számíthat hasonló támadásokra.

A bíróság azt is elrendelte, hogy a videómegosztó olyan szűrőt építsen a videófeltöltés rendszerébe, ami megakadályozza, hogy jogvédett művek kerüljenek ki a YouTube-ra, amiket aztán utólag kell letiltani. Ha ez a megoldás valóban életbe lép, az jelentősen lelassítja a videók megjelenését a YouTube-on, ahova egyébként jelenleg minden percben átlagosan 60 órányi új anyag kerül fel. Ennek a valós idejű szűrése technológiailag nagyon nehezen kivitelezhető, és még ma megoldják is, valószínűleg rengeteg kihasználható kiskapu és hamis riasztás lenne a rendszerben.

A YouTube anyacége, a Google álláspontja szerint semmilyen közösségi oldal nem tehető felelőssé a felhasználói által feltöltött tartalomért, egy ilyen szabályozás az internet mai formájának halálát jelentené. A Gema az elmúlt években több jogi győzelmet is aratott fájlcserélők és zenei weboldalak fölött, a Rapidshare-t bírósággal kényszerítették a proaktív szűrés bevezetésére, a Grooveshark zenekereső és streamelő szolgáltatást pedig egyszerűen elüldözték Németországból.

Rovatok