Index Vakbarát Hírportál

Aszteroidákon bányászna egy új vállalkozás

2012. április 24., kedd 20:51 | aznap frissítve

Néhány napja még titokzatos űrprojektként ismertük meg a Planetary Resources vállalkozást, ma bejelentették, hogy földközeli aszteroidákon bányászna nyersanyagokat. A fejlesztés költségeinek a fedezésére elsősorban nyersanyagban gazdag aszteroidákat céloznak meg.

Elsősorban a fémekre koncentrálnának, hogy elegendő utánpótlást biztosítsanak az egyre növekvő emberiségnek. Az aszteroidákon való bányászat nagyon sok hasznot hozhat az emberiségnek és évi több milliárd dollárnyi nyereséget is hozhat.

Egy egyszerű, ötszáz méter átmérőjű platinában gazdag aszteroidából több platinát tudnak kibányászni, mint eddig a világtörténelemben összesen bányásztak. Nagyon sok olyan fém van, melyet a Földön már alig találunk meg, de a világűrben szinte korlátlan mennyiségben jelen van. Ezeknek a kibányászása nem csupán nagyon sok területen csökkentené a költéseket (a mikrocsipektől az energiaraktározásig), de akár fontos új alkalmazási területeket is találhatunk – foglalta össze a lényeget a projekt vezetője, Peter H. Diamandis, aki az X-Prize alapítója is egyben.

A vízben gazdag aszteroidák ugródeszkaként szolgálnak majd a távolabbi űr felfedezéséhez. Ha az űrben ki tudjuk nyerni a vizet, az forradalmasíthatja az űrkutatást, felfedezést és sokkal gazdaságosabbá tehetné az űrutazást. A víz talán a legértékesebb nyersanyag az űrben, ha sikerül vízben gazdag aszteroidára leszállni, akkor sokkal hatékonyabban lehet felfedezni akár a Naprendszert. A vizet azon kívül, hogy ivóvízként használható, hidrogénre és oxigénre is szét lehet választani, ami levegőt és üzemanyagot jelenthet a felfedezőknek – lelkendezett Eric Anderson űrturizmusban érdekelt üzletember.

Nagyjából kilencezer földközeli aszteroidát ismernek, ezek közül ezerötszázat legalább annyira könnyű elérni, mint a Holdat. A kritikus pont ezeknek az aszteroidáknak a kategorizálása. Hogy ezt megtegyék, a cég kifejezetten űrkutatásra fejlesztett ki egy űrhajót, az Arkyd-100-at. Ez földkörüli pályán fog repülni, hogy kiválassza azokat az aszteroidákat, melyeket már a következő űrhajók, az Arkyd-300 fog felfedezni.

A Planetary Resources üzleti oldalról közelíti meg az űr felfedezését, olyan módszert fejlesztenek ki, mely költséghatékony. Az elkészülő űrhajók elérik az aszteroidákat, ezzel növelik a tudást ezek formájáról, mozgásáról. Ezen kívül gazdasági hatása is lesz a küldetéseknek, amikor visszahozzák a kibányászott nyersanyagot.

A projekt társalapítói Eric Anderson és Peter H. Diamandis, olyanok finanszírozzák, mint Larry Page, a Google vezérigazgatója, Ross Perot, a Hillwood igazgatója, Eric Schmidt, a Google volt vezérigazgatója, Ram Shiram, a Sherpalo alapítója, a Google igazgatósági tagja, Charles Simonyi. A tancsadók között van az amerikai légierő volt vezetője, T. Michael Moseley, David Vaskevitch, a Microsoft volt technikai vezetője, a NASA volt és jelenlegi kutatói, pilótái.

Rovatok