Index Vakbarát Hírportál

Kulcs nélkül, érintésre nyíló ajtó készülhet

2012. április 24., kedd 16:12

Az AT&T Labs forrafalmasítaná a zárnyitást, új fejlesztésének prototípusa a csontokon keresztül vezet egy egyedi rezgést, amit elfog egy vevő az ajtóban, így a kilincs megérintésekor az magától kinyílik. A piezoelektromos átalakítók használatával a rendszer egy napon beépíthető lesz az mobiltelefonokba, vagy karórákba, így olyan ajtókat lehet majd létrehozni, amelyek automatikusan kinyílnak, amikor a megfelelő személy érinti meg őket, és zárva maradnak, amikor bárki más próbál meg bejutni. Más szavakkal, a jövőben nem lesz szükség kulcsokra.

A rendszer olyan frekvenciákkal működik, amiket az ember nem érez, de hallhatóak egy nagyon halk szobában. Ezek az akusztikus szignálok az egyik piezoelektromos átalakítótól az emberi csontokon keresztül utaznak, hasonlóan ahhoz, ahogy a hanghullámok rezegnek a koponyában és a belsőfülben – így hallunk. A rezgés átutazik az egész testen, beleszámítva a tenyeret is, amely továbbadhatja a jelet mindennek, amihez hozzáér.

Egy másik, az ajtóba épített piezoelektromos átalakító pedig megállapítaná, hogy a megfelelő személy érintette-e meg az ajtót. Az ajtó nem csak a nyers akusztikus jelet elemezné. A kutatók azt találták, hogy a különböző csontvázak különböző módon alakítják át a jeleket, ezért például a telefon ellopása nem lenne elég ahhoz, hogy valaki illetéktelenül átjusson egy ajtón.

Rovatok