Index Vakbarát Hírportál

Egymillió szócikket szerkesztett a Wikipedián

2012. április 24., kedd 11:35

Egy amerikai férfi lett a Wikipedia első önkéntes szerkesztője, aki egymillió szócikkben közreműködött. A 27 éves Justin Knapp Indianapolisban él, a Wikipedia is elismerte, mint az első embert, aki egymillió szócikk szerkesztésében vett részt. Az egyetemet végzett Knapp napi tíz órát tölt a Wikipedián, amióta elvesztette munkáját. Korábban pizzafutár volt.

A Wikipedia alapítója, Jimmy Wales április 20-at Justin Knapp-nappá nyilvánította.

Knapp a 2000-es évek elején kezdte el használni az enciklopédiát, és már az elején elkezdett szócikkeket szerkeszteni. 2005-től nyomon követi a szerkesztéseit. Átlagosan napi 385 bejegyzést készít naponta.

Knapp teljesen átlagos középnyugatinak írja le magát, konzervatívan él, szeret önkénteskedni, kedvenc zenekara az R.E.M, és alternatív rockot hallgat. Az Indiana University-Purdue Egyetemen filozófiát és politikatudományokat hallgatott.

A Wikipediának nagyjából kilencvenezer önkéntes szerkesztője van, de mivel nem kapnak fizetést, egyre kevesebben vállalják. A csúcs 2007-ben volt, akkor több mint százezren voltak aktív szerkesztők. Az aktív szerkesztők számának növelése az egyik legfontosabb feladata a Wikipediának a következő években – mondta Matthew Roth szóvivő. A projekt akkor tud hosszú távon fennmaradni és egészséges maradni, ha növelik az érintett közösséget körülötte.

Knapp szerint ha vannak olyan emberek, akik szívesen megosztják tudásukat, akkor mindig lesz tennivaló a Wikipedia körül. Knapp egyébként a politikai érdeklődése vonta bele a szerkesztésbe, nem talált elég anyagot Nyugat-Szaharáról. A szerkesztései többsége kisebb munka, főleg zenéről, politikáról, filozófiáról és vallásról szóló szócikkekbe írt.

Rovatok