Index Vakbarát Hírportál

Áttervezték világ legnagyobb fúróját

2012. április 25., szerda 19:41

Jövőre kezdik el kiásni a Seattle alatt húzódó 1,7 mérföld (2,7 kilométer) hosszú alagutat a világ legnagyobb alagútfúró gépével. A 17,5 méter átmérőjű, 80 millió dolláros fúrónak 600 vágóeszköze van, valamint acéllapok és forgó lemezek, amelyek hátraszállítják a földet és a köveket.  A szerszámokat minden 400 láb után át kell vizsgálni, körülbelül húsz alkalommal egy fúrás alatt.

A probléma az, hogy a gép fúrófeje mélyen a földben van, ahol a nyomás veszélyesen nagy. A vágószerszámok javítása előtt ezért a munkásoknak túlnyomásos kamrába kell vonulniuk, mielőtt nekiállnak a munkának.

Egy zárt alagútban, hatvan méterrel a föld alatt akár már 5 bar is lehet a nyomás, amely megegyezik az 50 méteres vízmélységben tapasztalható nyomással. A javítások alkalmával általában öt munkás dolgozik speciális sisakban, amelyben ilyen körülmények között is tudnak lélegezni. Sűrített levegővel működő fúrókat és kalapácsokat használnak a lazításhoz, aztán csigákkal és láncokkal vontatják el a feleslegessé vált darabokat. Egy ilyen csere akár négy óráig is eltarthat.

Hogy a javítás körülményességét megszüntessék, a seattle-i projekt mérnökei módosították a Hitachi Zosen által tervezett fúró szerkezetét, így a munkások belülről is elvégezhetik a szükséges módosításokat. Az új eszköz nagyobb, így a munkások közvetlenül a fúró mögött dolgozhatnak, normál nyomáson. Egy automata rendszer visszahúzza a vágóeszközöket a kamrába, ahol a szerelők már elvégezhetik a javítást.

Rovatok