Index Vakbarát Hírportál

Tíz év hátrányban van az Apple a vírusok elleni védelemben

2012. április 26., csütörtök 14:56

A legutóbbi Flashback trójai járványszerű terjedése csak az első olyan támadás, amely az Apple Mac OS X rendszerű számítógépeket veszi célba – állítja Eugene Kaspersky, a nevét viselő vírusirtó cég vezérigazgatója. Az informatikai szakértő szerint az Apple jelentős lemaradásban a Microsoft mögött a biztonság területén, és a felhasználók védelme érdekében másképp kell majd kezelnie a frissítéseket, mint eddig.

„Szerintem tíz évvel a Microsoft mögött vannak, ami a biztonságot illeti” – mondta Kaspersky a CBR nevű informatikai portálnak. A szakértő biztonsági szempontból nem lát nagy különbséget a Mac és a Windows között, mindig is lehetséges volt Macre vírusokat írni. Egyre több kártékony kód veszi célba a Mac gépeket, mert a bűnözők figyelmét is felkeltette az Apple szárnyalása, a Mac gépek eladása 7 százalékkal nőtt egy év alatt.

Persze még mindig sokkal kevesebb Mac van, mint amennyi pc, tehát továbbra is a Windows lesz a bűnözők elsődleges célpontja. A tízéves lemaradást sem lehet szó szerint érteni, mert az elmúlt években nagyon sokat változott a világ, például elterjedtek a hardveres tűzfalak, a böngészőkben lefuttatott kód nem fér hozzá a rendszerhez (ez az úgynevezett sandboxing), és az internetes szoftverboltok ellenőrzött keretek közé terelik az alkalmazások beszerzését.

Kaspersky szerint fontos, hogy az Apple megváltoztassa a frissítések kiadásának ütemét, a cégnek gyorsabban kell reagálnia az új kártékony szoftverek megjelenésére. A szakértő korábban is kritizálta az Apple módszerét, ami három hónapig védetelenül hagyja a felhasználókat. Az Apple-nek többet kell áldoznia a szoftverek biztonsági auditálására is.

Rovatok