Index Vakbarát Hírportál

99 dollár lehet az Xbox 360

2012. május 3., csütörtök 14:28

A Verge értesülése szerint a Microsoft 99 dollárért fogja árusítani a Kinect szenzorral egybecsomagolt, 4 gigabájtos merevlemezzel felszerelt Xbox 360-at. Ez az ár jóval alacsonyabb az eddig megszokottnál; a gépet és a Kinectet tartalmazó csomagért jelenleg 299 dollárt kérnek az Egyesült Államokban. Mindez azonban nem árcsökkentést jelent, hanem előfizetéses rendszert: a konzolt és a szenzort csak azok vihetik haza 99 dollárért, akik kétéves hűségszerződést kötnek a Microsofttal.

A befizetett részleten túl a vásárlóknak havonta 15 dollárt kellene fizetniük a gépért, amely magában foglalja az Xbox Live Gold előfizetést is. A Verge azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy az Xbox Live-on elérhető tartalomszolgáltatók műsorai is megtekinthetők lennének az előfizetéssel.

A Microsoft ajánlata mind a vásárló, mind a cég számára kedvezőnek tűnik. Ha valaki egy összegben szeretne fizetni a gépért és a kétéves Xbox Live Gold előfizetésért, 420 dollárt kéne a kasszánál hagynia, de az előfizetéses modell is csak 460 dollárba kerül.

A Microsoft számára mindez azért lenne hasznos, mert ezzel a lépéssel gyorsan bővíthetné a jelenleg 67 milliós felhasználóbázisát, így növelve az eladott játékok után befolyó hasznot. Bár a Verge információit a Microsoft egyelőre nem erősítette meg, elképzelhető, hogy a júniusi E3-on erre is sort kerít.

Egy új korszak kezdete lehet

Ha ez megtörténik, az felforgathatja a konzolpiacot. A mobilpiacon évek óta működő üzleti modellt a játékiparban – néhány elszigetelt esetet leszámítva – még sosem használták. Ha az elképzelés sikeresnek bizonyul, az elsősorban az új hardverek bevezetésénél lehet előnyös. A konzolok bevezető ára ugyanis – a felhasznált technológia viszonylagos frissessége, valamint a magas kutatási-fejlesztési költségek miatt – túl magas szokott lenni ahhoz, hogy az átlagvásárló számára megfizethető legyen. Ha azonban a az új platform alacsony kezdőáron, reális havidíj mellett megvásárolható lenne, valószínűleg már a bevezetés után többen érdeklődnének iránta.

Rovatok