Index Vakbarát Hírportál

Elérhetők az Akadémiai Könyvtár ősnyomtatványai a neten

2012. május 3., csütörtök 16:57

A projekt vezetői a napokban jelentették be, hogy hozzáférhetőek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának (MTAK) ősnyomtatványai, amelyek a MTAK honlapján keresztül elérhetővé válnak a szakemberek és az érdeklődők számára is. A digitalizálási projektről Rozsondai Marianne, az MTA Kézirattárának és Régi Könyvek Gyűjteményének nyugalmazott osztályvezetője, illetve Rozsondai Béla, az MTAK nyugalmazott tudományos munkatársa tartott szerdán előadást.

Magyarország sok tekintetben hátrányban van a nyugat-európai digitalizálási projektekhez képest, így ritkán lehet arról beszámolni, hogy a hazai közgyűjtemények képesek a kultúrkincseket digitális formában rögzíteni, és azt elérhetővé tenni a szakma, illetve a nagyközönség számára. A most feltöltött dokumentumok az Akadémia birtokában lévő ősnyomtatványok. Ősnyomtatványnak számít minden könyv, amelyet 1500. december 31. előtt nyomtattak. Ma mintegy 29 ezer ősnyomtatványt tartanak számon a világon.

Az eredeti, a gróf Teleki József által alapított könyvtárban 409 ősnyomtatvány volt, majd Ráth György, illetve később gróf Vigyázó Ferenc könyvtárának hagyatékozásával 145, valamint 431 tétellel, majd további adományokkal és vásárlásokkal gyarapodott az állomány. Az Akadémia Könyvtárában ma mintegy 1020 ősnyomtatványt őriznek, összesen 1200 példányban; ez Magyarország második legnagyobb ilyen gyűjteménye.

Magyar dokumentumokat is digitalizáltak

A régi könyvanyag javarészt több magánszemély gyűjtéséből állt össze; így lehetséges, hogy 112 ősnyomtatvány van meg két példányban, és továbbiak három vagy több példányban. A gyűjtők a könyveket főleg a XIX. században, külföldi antikváriumoktól szerezték be. Kevés olyan példány van, amely már a XV. században Magyarországon volt.

Az Akadémia Könyvtára ősnyomtatvány-gyűjteményének legértékesebb jellegzetessége az, hogy gazdag magyar vonatkozású kiadványokban. Az állomány mintegy negyede ilyen: Temesvári Pelbárt, Laskai Osvát és Michael de Hungaria prédikációi, Thuróczy János: Chronica Hungarorum (brünni és augsburgi kiadásából összesen nyolc példány), Mátyás király törvényei, magyar királyoknak és magyarországi humanistáknak ajánlott művek, magyarországi egyházmegyék használatára nyomtatott szerkönyvek.

A gyűjtemény természetesen latin nyelven elérhető. Az ősnyomtatványok között van több olyan is, melynek egyetlen ismert példányát az MTA Könyvtára őrzi. Ilyen például az esztergomi rítusú temetési szertartáskönyv (1496) vagy a bolognai diákverseket tartalmazó Boazana (1495 körül).

Barátságtalan kezelőfelület

Maga a rendszer nem túl felhasználóbarát. A könyvtár honlapján a főoldalon a keresőben az Aleph opciót kell választani (ez az alapértelmezett), majd úgy kell keresést végrehajtani, hogy nem írunk be keresőszót. Ekkor új lapon az Aleph oldala nyílik meg, ahol megtalálhatjuk a többi között az ősnyomtatványok linkjét. Itt azonban nem tudunk böngészni: csak akkor juthatunk tovább, ha valamennyire ismerjük a magyar gyűjteményt, mivel csak releváns keresőszavakra kapunk találatot. De itt sem értünk még a képekhez, mivel először egy cím jelenik meg, majd erre kattintva a könyvtári leírás. Ha az oldal aljára lapozunk, akkor láthatjuk a képfájlok linkjét. Viszont még ez sem a vége: a kép megjelenítéséhez először át kell küzdeni magunkat a szerzői jogi információs oldalon.

Rovatok