Index Vakbarát Hírportál

Három céget is beperelt a Nokia

2012. május 3., csütörtök 15:17

Ma indította el a szabadalomsértési eljárást a Nokia a Viewsonic, a HTC és a RIM elleni perét a Nokia. A mobilgyártó azzal vádolja a konkurenseit, illetve a monitorokat gyártó Viewsonicot, hogy az általuk használt technológia a Nokia fejlesztéseire épül, ennélfogva pedig szabadalmat sért. A Nokia kijelentette, hogy védeni fogja az innovatív termékeit és a vállalat szellemi tulajdonát; az eljárást több regionális bíróságnál is megindították az Egyesült Államokban és Németországban, valamint a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál is feljelentést tettek a megvádolt cégek ellen.

Hivatalos közleményében a Nokia megemlítette, hogy az általuk létrehozott szabványokat több mint negyven vállalatnak licencelték, de a HTC, a Research in Motion és a Viewsonic nem éltek ezzel a lehetőséggel. A Nokia szerint a vállalatok 45, általuk fejlesztett szabványt használtak fel, amelyek szabadalmi oltalom alatt állnak. A tételes felsorolásban hardveres és szoftveres fejlesztések, valamint az iparban nem szabványosított megoldások is akadnak. A listán a multitaskinggal, a navigációs megoldásokkal, az üzenetmegjelenítéssel, a dinamikus menükkel, az adatok titkosításával, valamint a mobilos email-csatolmányokkal kapcsolatos szabadalomsértések szerepelnek.

A Nokia szóvivője megemlítette, hogy bár szeretnék elkerülni a bírósági eljárást, ezek az intézkedések elkerülhetetlenek voltak, mert csak így védhetik meg az általuk fejlesztett technológiát, amit mások nem licenceltek tőlük. Bár azt állítják, nem szívesen terelik jogi útra az ügyet, ez a megoldás nem áll távol tőlük: két évvel ezelőtt az Apple-t perelték be szabadalombitorlás miatt.

Rovatok