Index Vakbarát Hírportál

Windows nélkül maradhat Németország

2012. május 4., péntek 14:56

A mannheimi bíróság döntése értelmében a Microsoft nem árusíthatja az Xbox 360 játékkonzolt és a Windows 7 operációs rendszert Németországban, mivel az azokban használt technológia a Motorola szabadalmaztatott fejlesztésének számít. A Microsoft fellebbez a döntés ellen, de valószínű, hogy a történteknek egyébként sem lesz következménye.

A mannheimi bíróság kimondta, hogy a Microsoft megsértette a Motorola Mobility szabadalmait. Holger Kircher bíró szerint a Microsoft megszegte a Google által felvásárolt mobilvállalattal kötött megállapodást, és megsértette a Motorola-szabványnak számító szabadalmi technológiákat, nevezetesen a védjegyoltalom alatt álló videotömörítési eljárást, valamint az Xbox 360 vezeték nélküli internetkapcsolatához használt technológiát. A döntés értelmében a Microsoftnak ki kell vonnia a németországi piacról a legfontosabb termékei között számon tartott Xbox 360-at és Windows 7-et.

A bíróság ítéletének valószínűleg nem lesz jelentős hatásra a Microsoft európai tevékenységére. A regionális szoftverdisztribúciós központot már korábban áthelyezték Németországból Hollandiába; a döntés részben a cég számára kedvezőtlen ítélettel is összefügghet.

Szabadalmakkal vívott háború

A Microsoft az ítélet ellenére sem vonja ki a termékeit a német piacról, és fellebbezett a bírósági döntéssel szemben. A cég szerint a bíróság nem kötelezheti őket arra, hogy a viszonteladók ne értékesíthetnék a termékeiket. Egy amerikai kerületi bíróság Seattle-ben korábban a Microsoft javára biztosított védelmet az ügyben; a Microsoft épp azért kezdeményezte az eljárást, hogy megakadályozzák a Motorolát a német bírósági végzés várható érvényesítésében. A Microsoft nyilatkozata szerint a Motorola nem indíthat eljárást a német bíróság döntésére hivatkozva, és továbbra is folytatni fogják a termékeik árusítását Németországban.

A Motorola és a Microsoft közti pereskedés nem újkeletű. A Microsoft és az Apple már korábban is panaszt tett az Európai Unió versenyhivatalánál, felülvizsgálatot kérve a Motorola ellen. A két vállalat úgy vélte, a Motorola irreálisan drágán árulja a szabadalmait. A technológiai vállalatok részéről megszokottnak számít, hogy milliárdokat fordítanak szabadalmi portfóliókra, amiket a riválisakkal szemben használhatnak fel; ennek köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban megszaporodott a szabadalmi perek száma az Egyesült Államokban és Európában.

Ha per, akkor Németország

A német bíróságok az elmúlt hónapokban a hardver- és szoftverfejlesztő cégek csatatereivé változtak. A vállalatok azért részesítik előnyben a német bíróságokat, mert az eljárás viszonylag gyorsan zajlik, és a költségei is jóval alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban. Több mobil- és tabletgyártó, valamint szoftverfejlesztő cég is pert indított egymás ellen; többségük a Microsoft és a Motorola peréhez hasonló szabadalomsértési eljárást kezdeményezett. Néhány hónapja a Samsung veszített a szellemi tulajdonhoz fűződő pert az Apple ellen; a bírósági döntés értelmében a Samsungnak el kellett távolítania a német boltokból a Galaxy 10.1 tabletet.

Rovatok