Index Vakbarát Hírportál

Magyar pályázó nyerte el a Global Impact ösztöndíját

2012. május 7., hétfő 17:22

Várnagy Priszcilla és csapata Be-novative nevű projektje nyerte a szílicium-völgyi Singularity University által szervezett Global Impact versenyt. A győztes projekt, melyet több mint 50 pályázat közül választott ki a nemzetközi zsűri, a közösségi portálok mintájára alapozva hoz létre olyan virtuális teret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket.

Várnagy május 4-én, Budapesten mutatta be tervét öt másik, a régió országaiból érkezett pályázóval közösen, nemzetközi zsűri és több mint száz fős hallgatóság előtt. A nyertes a fődíj részeként elutazhat a Singularity University 30.000 dollár értékű nyári programjára, melynek során minden költségét az egyetem fedezi. A győztes és a döntősök ezenfelül választhatnak az Autodesk szoftverei közül, mintegy tízezer dollár értékben.

Várnagy számára a Singularity University nem ismeretlen intézmény, a versenyen való részvétel egyik fő motivációja az egyetemre való kijutás volt. Várnagy elmondása szerint a Singularity University egy olyan intézmény, amely a környezet, valamint az emberek életének javítását tűzte ki célul, az ösztöndíj pedig lehetőséget biztosít, hogy együttműködőket és befektetőket találjon a projekthez.

Az ötlet eredetiségét értékelték

A nemzetközi zsűri – amelyben a Singularity University, a Cisco, a GE Healthcare és a Valley Connect vezetői is jelen voltak – több szempont alapján hozta meg döntését. Értékelték az ötlet eredetiségét, megvalósíthatóságát, vagy azt, hogy az alkalmazott technológia képes-e választ találni az emberiség jelentős problémáira, illetve tud-e rövid vagy hosszútávon milliók életminőségén javítani.

Benkő Vilmos, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara igazgatótanácsi tagja köszöntőjében kiemelte, hogy az AmCham az idei évben kiemelt fontosságú területként kezeli az innovációt, így a Global Impact versenyt fő partnerként támogatja. Rob Nail, a Singularity Egyetem ügyvezetője és a zsűri elnöke röviden bemutatta a szilícium-völgyi egyetemet és bíztatta a döntősöket, hogy folytassák projektjeiket és fedezzenek fel újabb és újabb technológiákat, akkor is, ha nem ők jutnak ki idén az egyetemre.

A döntős prezentációk után Rubik Ernő, a Rubik kocka feltalálója és a verseny fővédnöke köszöntötte a vendégeket és hangsúlyozta, a folyamatos techológia fejlődés és innováció a régió számára különleges és fontos kiugrási lehetőség. Szabó Csaba, az Egyetem magyarországi nagykövete, a verseny házigazdája az eredményhirdetés után bejelentette, hogy a versenyt 2013-ban is folytatják a régióban.

Rovatok