Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges szigetre költöznek a fejlesztők

2012. május 7., hétfő 10:27

Több mint száz nemzetközi vállalat jelezte, hogy érdekli a Blueseed nevű mesterséges sziget, amely műszaki szakértőknek és befektetőknek ad majd otthont a Szilícium-völgy közelében. A vízum nélkül látogatható mesterséges szigetet jövőre bocsátják vízre, és nemzetközi vizeken horgonyozzák le, hogy az informatikai szakértők az Egyesült Államok meglátogatása nélkül is az iparág szívéhez közel lehessenek.

A Blueseed arra építi a működését, hogy évente hétezer külföldi informatikus szerez mesterfokú vagy PhD végzettséget az amerikai egyetemeken, ám sokan nem tudnak ott letelepedni, vagy egyszerűen hazaküldik őket. A projekt iránt érdeklődő cégek 20,3 százaléka amerikai, 10,5 százaléka indiai, a harmadik legnagyobb csoport pedig 6 százalékkal az ausztráloké.

A regisztrált érdeklődők körében elvégzett felmérések szerint a rendkívüli környezet, a Szilícium-völgy közelsége, valamint az amerikai munkavállalói vízum igénylésének hiánya a fő okok, amelyek miatt a cégek szívesen a tengerre költöznének. A bérleti díjak nem is túl magasak, egy fő havonta 1200-3000 dollárért tud irodát és lakóhelyet szerezni az úszó városban.

A Blueseed valószínűleg egy leszerelt luxus óceánjárót alakít majd át, ami a becslések szerint 10-25 millió dollárba kerül majd. Amint a fantáziarajzon is látszik, a hajón több helikopter-leszállóhely, úszómedence és futballpálya is lesz, hogy a kódolás szüntetében se unatkozzanak a programozók.

Rovatok